244
Ισπανοί αστυνομικοί και στρατιώτες μόλις έχουν συλλάβει έναν άνδρα από το Μαρόκο που πέρασε παράνομα τα σύνορα | REUTERS/Jon Nazca

Κρίση στη Θέουτα: 8.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα, 4.000 στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 23:38
Ισπανοί αστυνομικοί και στρατιώτες μόλις έχουν συλλάβει έναν άνδρα από το Μαρόκο που πέρασε παράνομα τα σύνορα
|REUTERS/Jon Nazca

Κρίση στη Θέουτα: 8.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα, 4.000 στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 23:38

Σχεδόν 8.000 μετανάστες έφτασαν από το πρωί της Δευτέρας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, από τους οποίους 4.000 στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την αποστολή νέων αστυνομικών ενισχύσεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τη μαζική και αιφνίδια εισροή χιλιάδων μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο.

Πρόκειται να αναπτυχθούν 50 επιπλέον αστυνομικοί εκτός από τους 200 που στάλθηκαν ήδη σήμερα, ενώ άλλοι 150 είναι έτοιμοι να σταλούν αν χρειαστεί, εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Η Μαδρίτη κάλεσε τη μαροκινή πρεσβευτή για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των Ισπανών, το Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρεσβευτή του για «διαβουλεύσεις».

Από το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στον ισπανικό θύλακα Θέουτα κολυμπώντας ή πεζή, σε ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης.

Παράλληλα, 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης στον άλλο ισπανικό θύλακα, αυτόν της Μελίγια, ο οποίος βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι λόγω της κρίσης και επισκέφθηκε το απόγευμα τη Θέουτα, υποσχόμενος να «αποκαταστήσει την τάξη (…) στα σύνορα». Περιέγραψε τη μαζική εισροή μεταναστών ως μια «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...