258
Ταξί στην Κόκκινη Πλατεία. Από δω και πέρα, θα παρακολουθείται η πορεία τους από την πρώην KGB | Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Κρεμλίνο, ο Μεγάλος Αδελφός: Απευθείας σύνδεση της FSB με τα… ταξί για να παρακολουθούν τους επιβάτες!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 13:20
Ταξί στην Κόκκινη Πλατεία. Από δω και πέρα, θα παρακολουθείται η πορεία τους από την πρώην KGB
|Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Κρεμλίνο, ο Μεγάλος Αδελφός: Απευθείας σύνδεση της FSB με τα… ταξί για να παρακολουθούν τους επιβάτες!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 13:20

Το Κρεμλίνο θέλει να υποχρεώσει τα ταξί να μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους επιβάτες του στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την FSB, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ρωσική Δούμα.

Το κείμενο του νομοσχεδίου που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην ιστοσελίδα της ρωσικής Βουλής και προβλέπει ότι οι υπηρεσίες ταξί, πολύ δημοφιλείς στην Ρωσία που λειτουργούν και μέσω εφαρμογών κινητών, θα έχουν την υποχρέωση να δίνουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν.

«Είναι ένα μέτρο πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο βουλευτής Αντάλμπι Σκαγκόσεφ, μέλος της επιτροπής για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο πρακτορείο Ria Novosti, προσθέτοντας ότι πρόκειται για υπόθεση «κρατικής ασφαλείας».

Μέχρι σήμερα, η FSB ( η διάδοχος της KGB) είχε την δυνατότητα να καταθέσει επίσημο αίτημα προς τις εταιρείες των ταξί, οι οποίες είχαν προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του συμβουλίου για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ταξί στις ρωσικές περιφέρειες, Ιρίνα Ζαρίποβα.

«Πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι που η FSB θα μπορεί να λαμβάνει οποτεδήποτε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τους επιβάτες», είχε δηλώσει τον Μάρτιο στο ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο Kommersant FM η Ιρίνα Ζαρίποβα, όταν είχε διαρρεύσει η πρόθεση του Κρεμλίνου.

«Αλλά όταν είναι θέμα εθνικής ασφαλείας, πολύ συχνά, υπάρχουν καταστάσεις όπου συνέβη κάτι και οι πράκτορες της FSB έχουν ανάγκη να έχουν στοιχεία πρακτικά σε μία ώρα για να διαλευκάνουν ένα έγκλημα ή για να το αποτρέψουν», εξήγησε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «κανείς δεν θα παρακολουθεί δεδομένα από το πρωί ως το βράδυ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News