496
«Σε 30 χρόνια δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα για το κρέας τους», προβλέπει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (στη φωτογραφία δεξιά, με τον Μπιλ Γκέιτς) | Victor Pinchuk Foundation

Κρέας χωρίς… ζώα με τα λεφτά του Γκέιτς και του Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 15:15
«Σε 30 χρόνια δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα για το κρέας τους», προβλέπει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (στη φωτογραφία δεξιά, με τον Μπιλ Γκέιτς)
|Victor Pinchuk Foundation

Κρέας χωρίς… ζώα με τα λεφτά του Γκέιτς και του Μπράνσον

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 15:15

Ιδιωτική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 22 εκατ. δολ. εξασφάλισε η εταιρεία Μemphis Meats, βασική δραστηριότητα της οποίας είναι η παραγωγή κρέατος (μοσχαρίσιου, κοτόπουλου, πάπιας) χωρίς ζώα, αλλά αποκλειστικά από ζωικά κύτταρα. Με τη νέα μέθοδο που εισάγει η startup, τα ζωντανά κύτταρα τοποθετούνται σε δεξαμενές και εκεί αναπτύσσεται το κρέας με τη χρήση οξυγόνου, ζάχαρης και άλλων ουσιών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα διαδικασία παραγωγής κρέατος που εισάγει, χρησιμοποιεί περίπου το 1% της γης και το 10% του νερού που απαιτούνται στη συμβατική κτηνοτροφία.

Η Μemphis Meats δεν έχει ακόμα διαθέσει εμπορικά το προϊόν της, ωστόσο το project συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και ερευνητικών οργανισμών. Ανάμεσά τους, η εταιρεία venture capital DFJ, η Cargill (μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες του αγροτικού τομέα), οι Μπιλ Γκέιτς και Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς επίσης οι Atomico, New Crop Capital, SOSV, Fifty Years, KBW Ventures, Inevitable Ventures, Suzy Welch, Kyle Vogt και Kimbal Musk κ.α.

Όλοι τους αποφάσισαν να επενδύσουν στη νεοφυή αυτή τεχνολογία για την παραγωγή κρέατος από ζωικά κύτταρα εν μέσω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης για πρωτεΐνη που δεν βασίζεται στην παραδοσιακή εκτροφή ζώων και στη χρήση γης και νερού.

«Είμαι ενθουσιασμένος που επενδύσαμε στη Memphis Meats», ανέφερε ο Μπράνσον σε απαντητικό e-mail του προς το πρακτορείο Bloomberg. Όπως λέει, πεποίθησή του είναι ότι σε 30 χρόνια δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και το κρέας προς κατανάλωση θα είναι είτε «καθαρό» (δεν προέρχεται δηλ. από σφαγές, αλλά από μεθόδους όπως αυτή της Memphis Meats), είτε από φυτικές ουσίες. «Θα έχει την ίδια γεύση και παράλληλα θα είναι πολύ πιο υγιεινό για όλους», υποστηρίζει.

Πρόκειται για την τελευταία επιχειρηματική κίνηση σε απάντηση της ζήτησης για οργανικά προϊόντα, της αυξανόμενης εστίασης σε τροφές που θεωρούνται βιώσιμες και τέλος της μεγαλύτερης προσοχής που δίνεται πλέον από τους καταναλωτές στη μεταχείριση των ζώων. Η Memphis Meats είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης χρηματοδότησης εταιρειών που στόχο έχουν την παραγωγή κρέατος χωρίς ζώα. Ρόλο σε αυτή την τάση έχουν παίξει και οι ανησυχίες των καταναλωτών ως προς τη διαχείριση των ζώων αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής κρέατος.

«Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται το συμβατικό κρέας σήμερα δημιουργεί προκλήσεις για τον περιβάλλον, τη μεταχείριση των ζώων και την ανθρώπινη υγεία», τονίζει o Ούμα Βαλέτι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Memphis Meats.

MemphisMeats-1024x576
O διευθύνων σύμβουλος της Memphis Meats / twitter

Από την πλευρά της, η Σόνια ΜακΚόλουμ Ρόμπερτς, πρόεδρος εταιρικών συνεργασιών της Cargill Protein, σε γραπτή της δήλωση αναφέρει πως δέσμευση της εταιρείας-κολοσσός είναι η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον κλάδο των «παραδοσιακών πρωτεϊνών», επενδύοντας όμως παράλληλα «σε καινοτόμες νέες πρωτεΐνες για να προσφέρουμε μια πλήρη γκάμα προϊόντων στους πελάτες μας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «η Memphis Meats μπορεί δυνητικά να προσφέρει στους πελάτες μας και στους καταναλωτές μια εκτεταμένη γκάμα επιλογών για πρωτεΐνες».

Η Memphis Meats, καταλήγει το στέλεχος της Cargill, «συμβαδίζει με τη δική μας αποστολή που είναι η σίτιση του κόσμου με τρόπο ασφαλή, υπεύθυνο και αειφόρο»,  και μία ακόμα εικόνα από το μέλλον είναι ήδη πραγματικότητα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...