551
Η αυστραλέζα σταρ Κέιτ Μπλάνσετ πέταξε τις γόβες-στιλέτο της στις Κάννες, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τις γυναίκες του Ιράν | REUTERS/Yara Nardi

Οι σταρ αντιδρούν για τους κανόνες εμφάνισης στις Κάννες

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 15:23
Η αυστραλέζα σταρ Κέιτ Μπλάνσετ πέταξε τις γόβες-στιλέτο της στις Κάννες, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τις γυναίκες του Ιράν
|REUTERS/Yara Nardi

Οι σταρ αντιδρούν για τους κανόνες εμφάνισης στις Κάννες

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 15:23

Κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου προκαλεί και αντιμετωπίζει αντιδράσεις για επίκαιρα ζητήματα, είτε από τους συμμετέχοντες, είτε από τον Τύπο. Στη φετινή διοργάνωση, που έχει τις περισσότερες, αναλογικά, γυναικείες συμμετοχές, οι γκρίνιες εστιάζονται στους κανόνες εμφάνισής τους.

Πρόκειται για διαχρονικό θέμα συζήτησης, όμως η θέση των γυναικών στο κόκκινο χαλί, και στον κινηματογράφο γενικότερα, βρέθηκε στο προσκήνιο φέτος, σε ένα φεστιβάλ που σημαδεύτηκε τόσο από αριθμό-ρεκόρ ταινιών από γυναίκες σκηνοθέτες, όσο και από τη διχαστική επιστροφή του Τζόνι Ντεπ, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η Κέιτ Μπλάνσετ πέταξε τις γόβες-στιλέτο της, σε μια πράξη εξέγερσης, όταν ανέβηκε στη σκηνή σε ένα πάρτι που διοργανώθηκε από το περιοδικό Variety και τις Χρυσές Σφαίρες. Τα υποδήματα έχουν από καιρό έναν πολιτικό συμβολισμό στις Κάννες, όπου επικρατεί ένας άρρητος κανόνας: οι γυναίκες πρέπει να φορούν ψηλοτάκουνα στο κόκκινο χαλί.

Το 2018 η Κρίστεν Στιούαρτ έβγαλε τα Λουμπουτέν της και ανέβηκε τα κόκκινα σκαλιά ξυπόλητη, μιμούμενη την Τζούλια Ρόμπερτς και τη Σάσα Λέιν, που έκαναν το ίδιο δύο χρόνια πριν. Η Μπλάνσετ έβγαλε τις γόβες της, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που διαμαρτύρονται για την καθημερινή αντιμετώπισή τους στο Ιράν.

Δίνοντας στην ιρανο-γαλλίδα ηθοποιό Ζάρα Αμίρ Εμπραΐμι, το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, άρπαξε το τρόπαιο και αστειεύτηκε: «Αυτό είναι για να μαχαιρωθεί ο καθένας που στέκεται εμπόδιο στα δικαιώματα των γυναικών. Να κάτσετε πάνω του όλοι εσείς οι φαλλοκράτες».

Σε μια συνέντευξη Τύπου για την ταινία «May December» του Τοντ Χέινς, η αμερικανοϊσραηλινή ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν μίλησε για τους διαφορετικούς τρόπους που απαιτείται να φέρονται οι γυναίκες στο Φεστιβάλ Καννών – γνωστό και ως το πιο άκαμπτο φεστιβάλ κινηματογράφου στον πλανήτη.

Η Νάταλι Πόρτμαν έκανε ολομέτωπη κριτική στους σεξιστικούς κανόνες εμφάνισης του φεστιβάλ Καννών (REUTERS/Eric Gaillard)

«Τι εμφάνιση πρέπει να έχουμε, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, οι προσδοκίες είναι διαρκώς διαφορετικές για εμάς» είπε. «Επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, είτε το δεχόμαστε είτε το απορρίπτουμε. Μας καθορίζουν οι κοινωνικές δομές που μας επιβάλλονται».

Αν η στάση της Μπλάνσετ αποδειχθεί η χειρότερη, οι διοργανωτές των Καννών θα αισθανθούν ανακούφιση, καθώς οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις στη χώρα δεν δείχνουν να μειώνονται. Το γαλλικό συνδικάτο CGT υποσχέθηκε να κόψει το ρεύμα στο φεστιβάλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μακρόν, ενώ έχουν προγραμματιστεί και μεγάλες πορείες.

Ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα πέρασε με ελάχιστο από το αναμενόμενο δράμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Αντίθετα, ο επιβλητικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, παραλίγο να βρεθεί στη λάθος πλευρά του νόμου όταν ένας αστυνομικός τον σταμάτησε επειδή κινούνταν με ταχύτητα στο πεζοδρόμιο, πάνω σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

«Με χτύπησες, είναι καταγεγραμμένο σε βίντεο. Θα το μετανιώσεις» φωνάζει ο Φρεμό στο βίντεο του περιστατικού, που έγινε viral. «Υπήρξε μια ειλικρινής και εγκάρδια εξήγηση» επέμεινε η ομάδα επικοινωνίας του φεστιβάλ, ενώ οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το «μη θέμα» έληξε, με το ζευγάρι τελικά να ανταλλάσσει χειραψία.

Στην έναρξη, ο 62χρονος Φρεμό είχε προκαλέσει έκπληξη λέγοντας ότι «δεν μου καίγεται καρφί» για την αμφιλεγόμενη δίκη για δυσφήμιση ανάμεσα στο πρώην ζεύγος Αμπερ Χερντ και Τζόνι Ντεπ, που δίχασε το κινηματογραφικό κοινό και τροφοδότησε τα ταμπλόιντ περιοδικά για μήνες.

Η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας του Ντεπ μετά από τρία χρόνια επιλέχθηκε για να ανοίξει το φεστιβάλ, προς τέρψην των υπερασπιστών του ηθοποιού και απογοήτευση των κατακριτών του – πυροδοτώντας το hashtag #CannesYouNot, που προκάλεσε πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...