584
Διμοιρία των ΜΑΤ με φόντο το «τραυματισμένο» κτίριο της Βουλής από την τελευταία επίθεση του Ρουβίκωνα | INTIMEnews

Κουβέντα η Γεροβασίλη για την εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. «φρουρήστε όποιον θέλετε»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:21
Διμοιρία των ΜΑΤ με φόντο το «τραυματισμένο» κτίριο της Βουλής από την τελευταία επίθεση του Ρουβίκωνα
|INTIMEnews

Κουβέντα η Γεροβασίλη για την εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. «φρουρήστε όποιον θέλετε»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:21

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει την αποκάλυψη εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ. που μαρτυρά την αδυναμία του Αρχηγείου να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα επικαιροποιημένο και πάνω από όλα αποτελεσματικό, σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή και σε συνέχεια της διαπίστωσης ότι όλα τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για τη φρούρηση πιθανών στόχων είναι διάτρητα, η εντολή που δόθηκε – και μάλιστα εγγράφως- ήταν για αστυνομική προστασία κατά… βούληση.

Αντί δηλαδή να δίνεται μια κεντρική εντολή για τον τρόπο φρούρησης συγκεκριμένων κτιρίων, προσώπων κ.λπ., το Αρχηγείο επαφίεται πλέον στην… κρίση των ίδιων των αστυνομικών και στην επισταμένη «παρακολούθηση της επικαιρότητας».

Με άλλα λόγια, η εντολή που δόθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής ήταν: «δείτε στον Τύπο ποιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο και φρουρήστε όποιον θέλετε»!

«Αντί σχεδίου, μεταθέτουν την “ευθύνη” της φρούρησης σε χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, διοικητές τοπικών τμημάτων»

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στα «ΝΕΑ», έκαναν λόγο για «έγγραφο – ομολογία ήττας από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που αναλώνει τους τελευταίους μήνες ποσοστό 60%-70% του προσωπικού της σε άσκοπες φρουρήσεις ή “τυφλές” περιπολίες εις βάρος της ουσιαστικής καταπολέμησης της εγκληματικότητας».

Πρόκειται λένε για «διαταγή στην οποία φαίνεται ο απόλυτος αποπροσανατολισμός των επιτελών της Λεωφόρου Κατεχάκη που μεταφέρουν έτσι την “ευθύνη” σε χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, διοικητές τοπικών τμημάτων. Ετσι, ώστε αν συμβεί κάποια επίθεση, να τους αποδοθούν ευθύνες γιατί δεν προνόησαν ότι αυτός μπορεί να είναι πιθανός στόχος. Και ίσως με τους υπευθύνους περιφερειακών υπηρεσιών να υποστηρίζουν ότι δεν… διάβασαν εφημερίδες, τους διέφυγε η σχετική είδηση κ.λπ. Οπως και ότι δεν γνώριζαν ότι αυτός ο ενδεχόμενος στόχος μπορεί να ζει ή να εργάζεται στον τομέα ελέγχου τους. Σε μια επιλογή που προκαλεί τεράστια σύγχυση ανάμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες και ουσιαστικά μπορεί ν’ αφήνει απροστάτευτα δεκάδες άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν πραγματικά από μια ενδεχόμενη επίθεση. Και οι οποίοι μπορεί να φρουρούνται από πολλούς αλλά κι από κανέναν…».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον τίτλο «Ενταση μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων», συντάχθηκε στις 24 Μαΐου 2019 (η επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή είχε σημειωθεί τρεις ημέρες νωρίτερα), κηρύσσοντας  γενική επιφυλακή μεν, στα «τυφλά» δε.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επικαιρότητα παρακαλούμε όπως από λήψεως της παρούσης να εντατικοποιήσετε τα μέτρα προστασίας σημαινόντων (…) στόχων δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος προς πρόληψη ή αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος τους», αναφέρεται χωρίς να διευκρινίζεται ποιος, τι, πού και γιατί.

Στο ίδιο γενικόλογο πλαίσιο,  ζητείται «να δοθούν σαφείς εντολές/οδηγίες στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού για επαγρύπνηση» και η διαταγή κλείνει ως εξής:

«Εν κατακλείδι να εφαρμοστεί κάθε πρόσφορο-νόμιμο μέτρο κατά την κρίση σας (…) το οποίο θα επαυξήσει στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια των ως άνω στόχων (σ.σ. οι οποίοι δεν μνημονεύονται) βάσει και των επικρατουσών και ειδικών συνθηκών σε κάθε περιοχή ευθύνης».

Και όλα αυτά ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει δεκάδες αναφορές για την αποψίλωση – αποδυνάμωση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών κατά 50%-60%, για το κλείσιμο τις νυχτερινές ώρες όλων σχεδόν των Τμημάτων Ασφαλείας της Αθήνας και για μετατροπή πολλών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ κ.λπ., σε μηχανισμούς περαιτέρω φρούρησης κυβερνητικών κτιρίων κ.ά.

Η Ολγα Γεροβασίλη, πάντως, δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία φοβάται κάποιος να κυκλοφορεί, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha και επέμεινε πως δεν υπάρχει αύξηση ούτε έξαρση της εγκληματικότητας.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανησυχία για το επιτελικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. ούτε για τη συχνότητα με την οποία εκτίθεται η Αστυνομία όσον αφορά την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως Ρουβίκωνων και της εγκληματικότητας γενικότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...