567
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με φόντο ένα χαρακτηριστικό παλιό αυτοκίνητο στην Αβάνα | REUTERS/Alexandre Meneghini

Κούβα: Ενας νεκρός σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τουλάχιστον 100 «εξαφανισμένοι» ακτιβιστές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 11:33
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με φόντο ένα χαρακτηριστικό παλιό αυτοκίνητο στην Αβάνα
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Κούβα: Ενας νεκρός σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τουλάχιστον 100 «εξαφανισμένοι» ακτιβιστές

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2021, 11:33

Ενας άντρας σκοτώθηκε και πολλοί πολίτες και αξιωματούχοι ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων τη Δευτέρα στο Ναρόγιο Αράνχο, προάστιο της Αβάνας.

Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κούβα την Κυριακή, που συνεχίστηκαν σποραδικά την επόμενη μέρα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας ανόδου κρουσμάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Νεκρός είναι ο 36χρονος Ντιούμπις Λορέντσιο Τεχέδα.

Το υπουργείο «εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο αυτού του ατόμου», που συνέβη στη δημοφιλή συνοικία Γουινέρα, στα περίχωρα της Αβάνας, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κούβας, διευκρινίζοντας ότι ο άνδρας, 36 ετών, πέθανε κατά τη συμμετοχή του στις «ταραχές».

Το πρακτορείο τόνισε ότι «οργανωμένες ομάδες αντικοινωνικών και κακοποιών στοιχείων» επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αστυνομικό τμήμα της Γουινέρα, με σκοπό να επιτεθούν στους αστυνομικούς του τμήματός της και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο. Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν, ενώ τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας σε κεντρικό σημείο της Αβάνας

Η Ερικα Γκεβάρα-Ρόσας, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την αμερικανική ήπειρο, δήλωσε ότι τουλάχιστον 140 ακτιβιστές, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι  έχουν συλληφθεί από τις αρχές ή έχουν εξαφανιστεί. προσφιλής τακτική των λατινοαμερικανικών δικτατοριών. Ανάμεσά τους και η Καμίλα Ακόστα, κουβανή δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας ABC. Την άμεση απελευθέρωσή της ζήτησε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Η δημοσιογράφος Καμίλα Ακόστα είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες – Twitter

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης σημειώθηκαν σε 48 σημεία της Κούβας. Η διακοπή του Ιντερνετ σε μεγάλα τμήματα της χώρας κάνει πολύ δύσκολη τη συλλογή πληροφοριών για τις διαδηλώσεις και την τύχη των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης στην Αβάνα

Η Καρολίνα Μπαρέρο, ακτιβίστρια στην Αβάνα, είπε ότι το κύμα συλλήψεων έχει στόχο να «σβήσει» τις διαδηλώσεις της Κυριακής και να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν. «Είναι δικτατορία, αυτό κάνουν», είπε στον Guardian, μιλώντας από το σπίτι της στην Αβάνα, όπου βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό από τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας βγήκε στην τηλεόραση και επιτέθηκε στις ΗΠΑ, κατηγορώντας για «απίστευτη υποκρισία και κυνισμό» τους αμερικανούς πολιτικούς, και χρησιμοποιώντας την προσφιλή μέθοδο των αυταρχικών καθεστώτων της μετάθεσης ευθυνών, είπε στους Αμερικανούς να ασχοληθούν με τα δικά τους: την βίαιη μεταχείριση των Αφροαμερικανών και των δημοσιογράφων από την αστυνομία.

Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια καταφέρεται εναντίον των Αμερικανών

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Κουβανοί που έχουν διαφύγει από την Κούβα και ζουν στις ΗΠΑ, διαδήλωσαν στις πόλεις τους εναντίον της κουβανικής κυβέρνησης, ενώ το ίδιο συνέβη και στο Μεξικό. Οι αμερικανικές αρχές στη Φλόριντα δήλωσαν ότι θα σταματήσουν βάρκες που σκοπεύουν να φύγουν από την πολιτεία με προορισμό την Κούβα, μεταφέροντας προμήθειες, τρόφιμα και ενδεχομένως και όπλα, για τους διαδηλωτές.

Κουβανοί, που ζουν στις ΗΠΑ, διαδηλώνουν στο Νιου Τζέρσεϊ
Κουβανοί διαδηλώνουν στο Μαϊάμι, μία από τις πολυπληθέστερες κοινότητες εκτός Κούβας
Διαδήλωση εναντίον της κουβανικής κυβέρνησης έξω από την πρεσβεία της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...