Κουβανοί πολίτες περιμένουν να εμβολιαστούν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του Abdala | REUTERS/Alexandre Meneghini
Επικαιρότητα

Κούβα: Αποτελεσματικό κατά 92% το εμβόλιο Abdala έπειτα από τρεις δόσεις

Πρόκειται για ένα από τα ενέσιμα σκευάσματα που αναπτύσσονται στη χώρα και αναμένεται να λάβει έγκριση από τις Αρχές στο τέλος του μήνα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές
Protagon Team

Καλά νέα έρχονται από την Κούβα για ένα από τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού που αναπτύσσονται στη χώρα.

Το Abdala έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έναντι της νόσου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι επιστήμονες που το παρασκεύασαν.

«Επιδεικνύει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις», ανακοίνωσε στο Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).

Το εμβόλιο αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις Αρχές της Κούβας στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα της δοκιμής τρίτης φάσης ανακοινώθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala».

Το Σάββατο, το ινστιτούτο Φίνλεϊ ανακοίνωνε ότι το Soberana 2, το δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε στην Κούβα, έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες δόσεις του.

Αυτό είναι «ενθαρρυντικό» αποτέλεσμα, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού που ήδη διαδίδονται στη χώρα της Καραϊβικής, τόνισε ο Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου.

Και αυτό το εμβόλιο αναμένεται να εξασφαλίσει σύντομα το πράσινο φως των Αρχών.

Η προσεχής έγκρισή τους θα τα κάνει τα πρώτα εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στη Λατινική Αμερική, μολονότι οι κουβανοί ερευνητές τονίζουν επανειλημμένα τις δυσκολίες που συναντούν εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο, σε ισχύ από το 1962, το οποίο είχε καταργήσει εν μέρει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ενίσχυσε ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αβάνα ευελπιστεί ότι τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός πριν από το τέλος του χρόνου.

Εξαιτίας του εμπάργκο, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.