523
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος | INTIMEnews

Κουμουτσάκος μετά το ΕΣΕΠ: Αυτά που μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τα διαβάζουμε και στις εφημερίδες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:26
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος
|INTIMEnews

Κουμουτσάκος μετά το ΕΣΕΠ: Αυτά που μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τα διαβάζουμε και στις εφημερίδες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 17:26

Ενστάσεις για το επίπεδο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) πριν τις εκλγογές της 7ης Ιουλίου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η συνεδρίαση είχε περισσότερο σημειολογική παρά ουσιαστική αξία.

«Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς φεύγει σοφότερος», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού όπως δηκτικά σχολίασε, «ο  μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία ‘ενημερώθηκαν’ οι πολιτικές δυνάμεις».

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. «Από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών».

Ενδεικτικά ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μια από τις ερωτήσεις που έθεσε, ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση: «αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα».

Ως προς την απάντηση που τελικά έλαβε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, δήλωσε πως «εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο, να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία».

«Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους», είπε, «απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα».

Σε ερώτηση τέλος αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια.

Λοβέρδος: Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο

Oξύτερη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής (μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου) στο Συμβούλιο, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για ανεύθυνους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή επί επτά μήνες τί έκανε;

Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιό λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας  κ.Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; 

Και ακόμη για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις.

Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».