231
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος | Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι νέοι χάρτες της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 15:38
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος
|Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι νέοι χάρτες της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 15:38

Οι επτά χάρτες της Αγκυρας με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτοι και προκλητικοί τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι οι χάρτες, τους οποίους δημοσίευσε η «Καθημερινή» της Κυριακής, αποτυπώνουν την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Όπως διευκρίνισε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, «οι γνωστοί στην Ελλάδα από την εποχή 2010-2012 τουρκικοί χάρτες που δημοσιεύονται στη σημερινή “Καθημερινή“ είναι απαράδεκτοι»,

«Αγνοούν συνειδητά θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει και εξηγεί ότι «ένας τέτοιος κανόνας είναι το Άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς προβλέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και βέβαια, υφαλοκρηπίδα».

Προσέθεσε ότι η Ελλάδα με επανειλημμένα διαβήματα προς την Τουρκία ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και με επίσημη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ ήδη από το 2013, έχει με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα καταρρίψει τις τουρκικές αυθαίρετες θέσεις κατοχυρώνοντας παράλληλα τα ελληνικά δίκαια και δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ΝΔ, επισήμανε ότι είναι σταθερές, ότι θέλει η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει από τον κ. Τσίπρα να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...