290
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών | REUTERS/Amr Alfiky

Κουλέμπα: «Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Μόσχα»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:13
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
|REUTERS/Amr Alfiky

Κουλέμπα: «Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Μόσχα»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 16:13

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την σκηνοθεσία των «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές και δήλωσε ότι οι κινήσεις της Μόσχας δεν θα μεταβάλουν τις ουκρανικές ενέργειες επί τους πεδίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά που επισκέπτεται το Κίεβο για τρίτη φορά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ατομικές κυρώσεις δεν αρκούν ως τιμωρία για τα «δημοψηφίσματα» που στήθηκαν από την Μόσχα ως πρελούδιο στην προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να ανακοινώσει την ένταξη κατεχόμενων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την ομιλία που θα εκφωνήσει στο κοινοβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα «δημοψηφίσματα», που διεξήχθησαν από τις δυνάμεις κατοχής σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Τρίτη και «οι ηγέτες της Ρωσίας είναι σχεδόν σίγουρο πως ελπίζουν ότι μια ανακοίνωση για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα θεωρηθεί δικαίωση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και θα ενισχύσει την πατριωτική υποστήριξη της σύγκρουσης», ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωση το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Blick πως «έχουμε καταλόγους με ονόματα ανθρώπων οι οποίοι έχουν συμμετάσχει με κάποιον τρόπο» στην πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων.

«Μιλάμε για εκατοντάδες συνεργάτες (των δυνάμεων κατοχής). Θα διωχθούν για προδοσία. Αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών», πρόσθεσε.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε πως οι Ουκρανοί που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.

Η Μόσχα ελπίζει να προσαρτήσει τις επαρχίες της Χερσώνας, του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν περίπου το 15% της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News