365
Ο Νίκος Κοτζιάς ανταλλάσσει χειραψία με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας κατά την υποδοχή του στο ΥΠΕΞ | INTIMEnews

Κοτζιάς: Δύο ψηφοφορίες για ΠΓΔΜ – «με Ποτάμι θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 15:50
Ο Νίκος Κοτζιάς ανταλλάσσει χειραψία με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας κατά την υποδοχή του στο ΥΠΕΞ
|INTIMEnews

Κοτζιάς: Δύο ψηφοφορίες για ΠΓΔΜ – «με Ποτάμι θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2018, 15:50

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα «περάσει» από τη Βουλή εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρά τις απειλές του Πάνου Καμμένου για άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση με στόχο την άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν καν αρχίσει η διαδικασία κύρωσης από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας (δείτε κάτω το σχετικό βίντεο), ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία θα στηρίξουν το Ποτάμι αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές, ενώ για μία ακόμη φορά στηλίτευσε τη στάση τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τις ηγεσίες τους για υποκρισία  και αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο εγχώριας αντιπαράθεσης και διαχείρισης εσωκομματικών υποθέσεων.

Η συμφωνία των Πρεσπών μάς έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε, αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση απέσπασε πολλά περισσότερα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια από ό,τι οι προηγούμενες.

Ειδικά για την ηγεσία της ΝΔ, της καταλόγισε ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, όπου πια «ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που έκανε» κατά το παρελθόν.

Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, επέμεινε, είναι μία «καλή συμφωνία» που «βλέπει στο μέλλον» και γι αυτό, σημείωσε, θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Όσον αφορά τις διαδικασίες στη γείτονα, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα κερδηθεί (σ.σ. θα επικρατήσει το «ναι«) και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή.

Για πρώτη φορά, επίσης ο υπουργός των Εξωτερικών θέλησε να δώσει ένα αρκετά σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης στην γειτονική χώρα, εκτιμώντας πως η απαιτούμενη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη (και όχι τον Δεκέμβριο όπως εκτιμάτο αρχικά) και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε, θα γίνουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια: μία για την συμφωνία των Πρεσπών και μία για την κύρωση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους τα Σκόπια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...