609
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Κοτζιάς για το ναυάγιο στο Κυπριακό: «Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας δούλευε»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 17:16
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Κοτζιάς για το ναυάγιο στο Κυπριακό: «Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας δούλευε»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 17:16

Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η Αγκυρα κατηγορεί ότι για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ευθύνεται η ελληνοκύπρια πλευρά και απειλεί με δεύτερα και τρίτα σχέδια (β’ και γ’).

Βέβαια δεν ήταν μόνοι τους εκεί οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Εκεί ήταν και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έσπευσε να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας δούλευε πέντε μέρες, ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει τον συμβιβασμό που πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», σχολίασε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάτσιτς, έπειτα από συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα.

«Η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;» ρώτησε ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας όσα έλεγε ο ίδιος στις συζητήσεις που είχε με τον τούρκο ομόλογό του,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πιο συγκεκριμένα, του είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει η Αθήνα σε μία συμφωνία που θα επιτρέπει σε τανκς να εισβάλλουν όποτε θέλουν στην Κύπρο. Εκείνος «θύμωσε λίγο», όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

«Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα Κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο;», τόνισε

Φαίνεται ότι ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον τούρκο ομόλογό του ότι οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός πρέπει να είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής».

Απαντώντας σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Αγκυρα -και συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπιναλί Μπιλντιρίμ- ο έλληνας υπουργός εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε αναλυτικά τα γεγονότα: «Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε ως υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τις συζητήσεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο».

Σας θυμίζω πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, κάτω από την συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα τα θέλει, προκειμένου οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει να μπορεί να επεμβαίνει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ».

«Η απαίτησή της είναι ενάντια στα διεθνές δίκαιο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης, αλλά- όπως του υπογράμμισα και μέσα στην ίδια την διάσκεψη- είναι ενάντια στους κανόνες της Δημοκρατίας και ενάντια στους κανόνες της αλήθειας και της πραγματικότητας και ενάντια στους κανόνες του ΟΗΕ» υπογράμμισε.