549
Η Αναστασία Κοτανίδου σε εκδήλωση τον περασμένο Ιούλιο για την ένταξη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοτανίδου: ΜΕΘ υπάρχουν ακόμα, αλλά θα είναι δύσκολα αν πάμε στα 500 κρούσματα για τρεις ημέρες

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:07
Η Αναστασία Κοτανίδου σε εκδήλωση τον περασμένο Ιούλιο για την ένταξη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοτανίδου: ΜΕΘ υπάρχουν ακόμα, αλλά θα είναι δύσκολα αν πάμε στα 500 κρούσματα για τρεις ημέρες

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 12:07

Τη διαβεβαίωση ότι όποιος χρειαστεί θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, έδωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και υπεύθυνη σχεδιασμού ΜΕΘ για την Covid-19 του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια και εν ανάγκη να μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για  Covid-19, ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν».

Οι δηλώσεις της κυρίας Κοτανίδου έγιναν την Παρασκευή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και καθώς έχει ανάψει η (πολιτική) συζήτηση για την επάρκεια των Εντατικών λόγω και της αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών του κορονοϊού. Η ίδια, μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΑ, είχε εξηγήσει ότι «συνήθως η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 99% και δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ελεύθερα κρεβάτια· αυτή τη στιγμή έχουμε 40 κρεβάτια ελεύθερα και περιμένουν ασθενείς με κορονοϊό».

Η κυρία Κοτανίδου χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη προς το παρόν», επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι όχι πολυδύναμες ΜΕΘ –δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά– σε πολυδύναμες μονάδες. «Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με Covid-19 εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δύο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με Covid-19 θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς», ανέφερε μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή δεν είναι μεγάλος, καθώς αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός τζαμιού ή ενός πλeξιγκλάς.

Η ίδια επεσήμανε ότι «έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό και ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι ΜΕΘ για Covid-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια».

Μάλιστα, χαρακτήρισε άριστη την κατάσταση όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα εκτός Αττικής. «Υπάρχει ελάχιστη πίεση εκεί προς το παρόν».

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, τόνισε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα, αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορονοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε». Ερωτηθείσα για το πόσα από αυτά τα 500 κρούσματα θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των κρουσμάτων».

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κομβικής σημασίας η χρήση μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού, για τον περιορισμό της διασποράς: «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με Covid-19».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Συνεχώς ετοιμάζονται άλλες μονάδες και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε και τα 50 καινούργια κρεβάτια από τη δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και τα 12 από τη δωρεά Μαρινάκη-Φράγκου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Οσον αφορά τη δωρεά του “Ιδρύματος Στ. Νιάρχος”, κάποια από τα 177 θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και τα άλλα θα ανοίξουν από τον καινούργιο χρόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...