450
Το πλακάτ του διαδηλωτή (Ζυρίχη, 6 Απριλίου) καταδικάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή | REUTERS/Arnd Wiegmann

Ανάλυση: Υγιέστεροι, πλουσιότεροι και πιο ελεύθεροι – αλλά έως πότε;

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 14:15
Το πλακάτ του διαδηλωτή (Ζυρίχη, 6 Απριλίου) καταδικάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Ανάλυση: Υγιέστεροι, πλουσιότεροι και πιο ελεύθεροι – αλλά έως πότε;

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 14:15

Οι αριθμοί λένε ότι ο κόσμος μας είναι καλύτερος σε σχέση με το παρελθόν, ακόμη και το πιο πρόσφατο. Ομως γιατί μας φαίνεται ότι όλα τα πράγματα είναι χειρότερα; Οτι ο πλανήτης πάει από το κακό στο χειρότερο;

Μήπως επειδή έχουμε επίγνωση ότι δεν ζούμε -και ούτε πρόκειται να ζήσουμε- στον δυνητικά καλύτερο κόσμο, σε κάποιον επίγειο Παράδεισο; Οχι, δεν είναι αυτό λέει ο Σάιμον Κούπερ στους Financial Times.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια έχει μειωθεί, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί –στην Αφρική ιδίως–, η ανθρωπότητα έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας και αναγνωρίζει δικαιώματα στις μειονότητες, στους ομοφυλοφίλους, στις γυναίκες. Η παγκόσμια ανισότητα μειώθηκε λόγω της ανάπτυξης στην Ασία, το μέσο εισόδημα στις ΗΠΑ έφθασε 61.372 δολάρια, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

Το πρόβλημά μας είναι ότι τις υπάρχουσες άσχημες καταστάσεις, ακόμη και τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν οπουδήποτε στη Γη, τώρα τις καταναλώνουμε αυτούσιες, με την εικόνα τους και με τους ήχους τους, ως ειδήσεις, σε «ρεαλιστικό χρόνο» κιόλας, αμέσως σχεδόν, λόγω των νέων τεχνολογιών.

Βλέπουμε στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό μας τους πεινασμένους Βενεζουελάνους π.χ. ή τα θύματα κάποιου ψυχοπαθούς, όπως συνέβη με τα βίντεο του μακελάρη από τη Νέα Ζηλανδία. Τις βόμβες στη Συρία ή στην Υεμένη. Κάποτε συνέβαιναν τα ίδια και χειρότερα, επί ναζισμού ή στη Σοβιετική Ενωση και στη μαοϊκή Κίνα, λέει ο Κούπερ, αλλά τότε δεν τα μαθαίναμε. Στην εποχή του Ιντερνετ τα μαθαίνουμε όλα.

Ωστόσο θα έπρεπε να ανησυχούμε αν ο κόσμος μας θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Και δεν θα διατηρηθεί, διότι απειλείται από την κλιματική αλλαγή – συν κάποια άλλα ζητήματα.

Αυτά τα «άλλα» ζητήματα συμπυκνώνονται στα εξής δεδομένα: η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, το Brexit επίκειται, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν εθνικιστές ηγέτες, η Βόρεια Κορέα μάλλον έχει κατασκευάσει διηπειρωτικούς πυραύλους, η αμερικανορωσική συνθήκη για τους πυραύλους έχει ανασταλεί.

Και έστω ότι για τα παραπάνω «άλλα» μπορεί να υπάρξει κάποια διευθέτηση. Με την κλιματική αλλαγή όμως τι κάνουμε; Είναι η ανθρωπότητα σε θέση να την αντιμετωπίσει; Υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι αναγκαίοι τεχνολογικοί μετασχηματισμοί θα εφαρμοστούν εγκαίρως για να μετριάσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη προτού προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές;

Η αντιδραστικότητα Τραμπ

Αν κρίνει κανείς από την αντίληψη του αμερικανού προέδρου για την κατάσταση, όχι. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί fake news το θέμα του κλίματος και το ειρωνεύεται, όπως φαίνεται από δεκάδες tweets που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει – και να ορισμένα από αυτά.

Το συμπέρασμα του Κούπερ, τελικά, δεν είναι αισιόδοξο: «Η ανθρωπότητα μοιάζει με τον παίκτη του βιντεοπαιχνιδιού ο οποίος ‘‘σκοτώνεται’’ για να σκοτώσει πολλούς δράκους και πολλά τέρατα ώστε να περάσει σε ‘‘ανώτερο επίπεδο’’, ωστόσο στο τέλος δεν τα καταφέρνει και χάνει το παιχνίδι» λέει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...