276
Διαδηλωτής, με αφίσα του εκλιπόντος, έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Washington Post: Ο Τραμπ καλύπτει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 22:27
Διαδηλωτής, με αφίσα του εκλιπόντος, έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Washington Post: Ο Τραμπ καλύπτει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 22:27

Η εφημερίδα Washington Post -ο συνεργάτης της οποίας Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη- κατηγόρησε την Τετάρτη τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του ότι διεξάγουν «μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση» προκειμένου να προστατεύσουν το Ριάντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, Μπιν Σαλμάν.

Σε ένα άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, με τίτλο «γιατί η κυβέρνηση Τραμπ ‘’καθαρίζει’’ για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;», η Washington Post ζητά να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ «Πομπέο, που είχε ένα πλατύ χαμόγελο καθώς χαιρετούσε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (την Τρίτη, στο Ριάντ), δεν δείχνει τόσο πρόθυμος να εξακριβώσει την αλήθεια αλλά να βοηθήσει τον ντε φάκτο σαουδάραβα ηγέτη να γλυτώσει από την κρίση που προκάλεσε», όπως τονίζεται στο ίδιο άρθρο.

«Οι Σαουδάραβες προετοιμάζουν μια εκδοχή της ιστορίας που αποδίδει τη δολοφονία του Κασόγκι στις υπερβάσεις μιας ομάδας που εστάλη για τον ανακρίνει. Αυτό θα βοηθούσε στο να απομακρυνθεί όποια ευθύνη (αυτής της ενέργειας) από τον πρίγκιπα διάδοχο, που στην πραγματικότητα διέταξε και επέβλεψε την επιχείρηση», σημειώνεται.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι είναι περισσότερο από έτοιμος να βοηθήσει σε αυτήν την κομπίνα», υπογραμμίζει η Washington Post.

«Αυτό που θα ήταν απαράδεκτο είναι μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση από τη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό ενός καθεστώτος και ενός ηγέτη τα συμφέροντα του οποίου υπερβολικά εξυπηρετεί, παρά τις αυξανόμενες καταχρήσεις στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό», επισημαίνεται στο άρθρο.

«Έως να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον Κασόγκι, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το σαουδαραβικό καθεστώς και το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει όλες τις στρατιωτικές πωλήσεις στο Ριάντ», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News