464
O βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και η σύμβουλός του Τζίνα Κολαντάντζελο λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες που τους απεικονίζουν σε τρυφερές στιγμές | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Μεγάλη πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να αποπέμψει τον Ματ Χάνκοκ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 14:10
O βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και η σύμβουλός του Τζίνα Κολαντάντζελο λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες που τους απεικονίζουν σε τρυφερές στιγμές
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Μεγάλη πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να αποπέμψει τον Ματ Χάνκοκ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2021, 14:10

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε το Σάββατο κλιμακούμενη πίεση, προκειμένου να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή η Sun δημοσίευσε φωτογραφίες του Χάνκοκ, να αγκαλιάζει και να φιλά την υφισταμένη του και σύμβουλό του, Τζίνα Κολαντάντζελο. Οι Βρετανοί έκαναν λόγο για τριπλό σκάνδαλο: ο Χάνκοκ παραβίασε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι και οι δύο παντρεμένοι, ενώ ο ίδιος προσέλαβε στο υπουργείο την Κολαντάντζελο.

Ο 42χρονος Ματ Χάνκοκ βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης που έδωσε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας, λέγοντας πολλές φορές στους ανθρώπους να τηρούν αυστηρούς κανόνες πρόληψης και καλωσορίζοντας την παραίτηση ενός υψηλόβαθμου επιστήμονα την προηγούμενη χρονιά, ο οποίος είχε παραβιάσει τους περιορισμούς.

Ο Χάνκοκ ζήτησε συγνώμη την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση της εφημερίδας. «Παραδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτή την περίπτωση» είπε ο ίδιος. «Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ» πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή, ότι θεωρεί πως το ζήτημα έχει κλείσει. Ωστόσο, οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες στο σύνολό τους έκαναν πρωτοσέλιδη την ιστορία του Χάνκοκ, ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει χάσει κάθε ηθική αξιοπιστία και πρέπει να αποχωρήσει.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα αναρωτήθηκε αν ο ίδιος υπουργός, έχει παραβιάσει και τον υπουργικό κώδικα, με την πρόσληψη μιας γυναίκας, η οποία ήταν φίλη του για χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο καταγγελίες για νεποτισμό, με τις οποίες έχει και στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον.

«Ο κύριος Χάνκοκ δε μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Sun σε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα της. «Σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας» έγραφε επίσης.

Η υπόθεση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο ένα περιστατικό που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν ο τότε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς είχε επίσης παραβιάσει τους κανόνες στην κορύφωση της πανδημίας, προκαλώντας οργή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και καταγγελίες ότι στην κυβέρνηση Τζόνσον πίστευαν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζόνσον, που είναι πρωθυπουργός από το 2019, έχει αρνηθεί σε μία σειρά περιπτώσεων να αποπέμψει υπουργούς τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει παραβιάσει τους κανόνες, βάζοντας τις φωνές και εκτοξεύοντας ύβρεις κατά μελών του προσωπικού του, προκαλώντας την παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα δεοντολογίας.

Ο ίδιος, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί κριτική, σύμφωνα με μία επίσημη αναφορά, με επίκεντρο τα προσωπικά οικονομικά του.

Παράλληλα, η αρμόδια αρχή δημόσιων δαπανών ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο της διάθεσης δισεκατομμυρίων λιρών μέσω συμβολαίων στην κορύφωση της πανδημίας, αφού εταιρίες που έχουν δεσμούς με υπουργούς, μέλη του κοινοβουλίου και αξιωματούχους, εξασφάλισαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαίο να κινηθεί γρήγορα.

Οι Times της Βρετανίας υποστήριξαν ότι η προσέγγιση του Τζόνσον στην κριτική που δέχεται, αλλά και τα σφάλματά του, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υποστήριξη της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News