626
Τα ράφια των βιβιοπωλείων γέμισαν με το νέο βιβλίο - και άδειασαν σχεδόν αμέσως | REUTERS/Shannon Stapleton

Βιβλίο με τις ταχύτερες πωλήσεις το «Fear» του Μπομπ Γούντγουορντ για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 19:16
Τα ράφια των βιβιοπωλείων γέμισαν με το νέο βιβλίο - και άδειασαν σχεδόν αμέσως
|REUTERS/Shannon Stapleton

Βιβλίο με τις ταχύτερες πωλήσεις το «Fear» του Μπομπ Γούντγουορντ για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 19:16

Μετά το βιβλίο «Fire and Fury: Inside the Trump White House (Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ)» του Μάικλ Γουλφ – το οποίο είχε γίνει μπεστ σέλερ από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του (5 Ιανουαρίου 2018) – ένα νέο βιβλίο «καίει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και πουλάει εξίσου καλά…

Το «Fear: Trump in the White House», είναι το βιβλίο που περιγράφει τον αμερικανό πρόεδρο ως επιρρεπή σε ξαφνικά ξεσπάσματα και άτομο που παίρνει παρορμητικές αποφάσεις, απεικονίζοντας το χάος στον Λευκό Οίκο που -σύμφωνα με τον συγγραφέα του- δημιουργεί έναν «νευρικό κλονισμό» στην εκτελεστική εξουσία. Αλλά και στους πολίτες του πλανήτη, όχι μόνο των ΗΠΑ.

Στο βιβλίο -αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post- αναφέρεται ότι ο Τραμπ, μετά τη χημική επίθεση προς τον άμαχο πληθυσμό τον Απρίλιο του 2017, ζήτησε να δολοφονήσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Εννοείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα, παρόμοια σημεία μέσα σε αυτές τις σελίδες.
Αλλωστε, ο Μπομπ Γούντγουορντ ξέρει πώς να ξετυλίγει στις διηγήσεις και στα κείμενά του τέτοιες, πραγματικές ιστορίες. Υπενθυμίζουμε ότι μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο Watergate, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Και κάπου εδώ, έρχονται και οι πρώτες επιτυχίες: ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster που κυκλοφόρησε το βιβλίο τού Μπομπ Γούντγουορντ, ανακοίνωσε ότι την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του πούλησε 750.000 αντίτυπα. Ηδη, μάλιστα, έχει γίνει παραγγελία και για ένατη εκτύπωση, αφού είναι δεδομένο ότι θα ξεπεράσει σε πωλήσεις -μόνο στις ΗΠΑ- το ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ οι προβλέψεις μιλούν για ακόμα περισσότερες πωλήσεις.

Αντίστοιχα, το Barnes & Noble, Inc., το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο λιανικής στον κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο «Φόβος» -όπως εξελίσσεται η σωρεία των αποκαλύψεων, αυτός ανήκει αποκλειστικά στον Τραμπ- βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων στα βιβλιοπωλεία διεθνώς, αλλά και στο Διαδίκτυο στο «BN.com», μόλις μια ημέρα μετά την επίσημη έκδοσή του.

Ετσι, πρόκειται για το βιβλίο με τις ταχύτερες πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια – το προηγούμενο ήταν το «Go Set a Watchman» της Χάρπερ Λι που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2015.

«Ο ‘Φόβος’ είχε εκπληκτικές πωλήσεις κατά την πρώτη ημέρα της έκδοσής του και εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη ζήτηση τόσο στα βιβλιοπωλεία όσο και στο Διαδίκτυο» είπε χαρακτηριστικά η Λιζ Χάργουελ, της «Barnes & Noble». «Δεν έχουμε δει άλλο βιβλίο που να απευθύνεται σε ενήλικες το οποίο τα πουλάει τόσο γρήγορα τα τελευταία τρία χρόνια», συνέχισε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Μπομπ Γούντγουορντ, τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της προώθησης του βιβλίου του, κάνει συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις στις οποίες υπερασπίζεται την αλήθεια των όσων αναφέρει μέσα σε αυτό.

Αναλογιστείτε πόσα εκατομμύρια χέρια θα το κρατήσουν σε όλον τον πλανήτη (REUTERS/Shannon Stapleton)

«Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου αμερικανό πρόεδρο που να είναι τόσο αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γούντγουορντ μιλώντας στο δίκτυο NBC. «Αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί αρκετά σοβαρά… και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Από την άλλη, ο κ. Τραμπ -σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται- απαξιώνει το βιβλίο αλλά και τον συγγραφέα του. «Το βιβλίο του Γούντγουορντ είναι ένα αστείο… είναι απλώς μία ακόμη επίθεση εναντίον μου, χρησιμοποιώντας ανώνυμες πηγές, πηγές που δεν κατονομάζονται. Πολλοί έχουν σπεύσει να πουν ότι τα αποσπάσματα αυτά είναι μυθοπλασία. Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αντέξουν ότι χάνουν. Εγώ θα γράψω αληθινό βιβλίο», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, είπε ότι το βιβλίο «δεν είναι τίποτε άλλο παρά φανταστικές ιστορίες, οι περισσότερες να προέρχονται από προηγούμενους δυσαρεστημένους υπαλλήλους που τους ζητήθηκε να κάνουν τον πρόεδρο να φαίνεται κακός».

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι μία: αυτό το βιβλίο πουλάει – και θα συνεχίσει να αγοράζεται σε όλον τον πλανήτη. Το θέμα είναι εάν θα καταφέρει να πλήξει ουσιαστικά την ύπαρξη του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.