430
|

Το κουτί, τα καρφιά και τα χαρτόκουτα

Avatar protagon.import 9 Ιουνίου 2014, 00:09

Το κουτί, τα καρφιά και τα χαρτόκουτα

Avatar protagon.import 9 Ιουνίου 2014, 00:09

Περπατώντας στους δρόμους μιας ακριβής συνοικίας του Λονδίνου, ο χρήστης του Twitter @ethicalpioneer παρατήρησε κάτι περίεργο στην είσοδο ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και δημοσίευσε την παραπάνω φωτογραφία, η οποία σύντομα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, τα μεταλλικά καρφιά τοποθετήθηκαν για να αποτρέψουν την παρουσία αστέγων στην είσοδο του κτιρίου, ακριβώς όπως με τον ίδιο τρόπο εμποδίζονται τα πουλιά από το να σταθμεύουν σε στέγες και μπαλκόνια.

Πριν από μερικές μέρες, έπεσα πάνω σε ένα σκίτσο που υπό τον τίτλο «Free market capitalism» έδειχνε έναν δρόμο που στη μια του πλευρά υπήρχαν πάρα πολλοί άστεγοι άνθρωποι και από την άλλη του πλευρά υπήρχαν πάρα πολλές άδειες κατοικίες προς ενοικίαση/πώληση. Κάπως υπερ-απλουστευτική μεν η αντιπαραβολή αλλά κάτι παραπάνω από συμβολικά ισχυρή.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Κλίμακα, στην Ελλάδα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαβιούν σήμερα στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, οι μισοί εκ των οποίων είναι γονείς ενώ 1 στους 5 διαθέτει ανώτερο/ανώτατο μορφωτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Property Services, το απόθεμα μόνο σε νεόδμητες κατοικίες, σε επίπεδο της ελληνικής επικράτειας, φτάνει στον αριθμό-ρεκόρ των 250.000-270.000.

Υποθέτω ότι ο συσχετισμός των δυο παραπάνω μεγεθών δεν είναι επιστημονικά σωστός, είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούν άνθρωποι πιο ειδικοί από μένα να μου παραθέσουν μια σειρά επιχειρημάτων και εξηγήσεων που λογικά θα με πείσουν ότι δεν είναι οικονομικά παράδοξο όλο αυτό που συμβαίνει – και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αν είσαι «μέσα στο κουτί», συνήθως όλα εξηγούνται.

Έξω από αυτό όμως; Τι θα έλεγε ένας τρίτος παρατηρητής αν έβλεπε άστεγους να κοιμούνται έξω από πολυκατοικίες των οποίων όλα τα διαμερίσματα είναι ξενοίκιαστα; Τι θα απαντούσαμε σε ένα μικρό παιδί που θα μας ρωτούσε «γιατί δεν μπαίνουν οι κύριοι μέσα να κοιμηθούν»;

Φοβάμαι συχνά ότι «μέσα στο κουτί» των δυτικών κοινωνιών του καιρού μας υπάρχουν πια μόνο οι εξηγήσεις των προβλημάτων. Είναι μάλιστα τόσες πολλές και τόσο άριστα τεκμηριωμένες που κανείς ξεχνά ότι τα προβλήματα εκλείπουν μόνο όταν τα επιλύεις, όχι απλά όταν τα ερμηνεύεις.

Κάποιον Μάιο, πολλοί βγήκαν έξω από το κουτί κι ένας από αυτούς έγραψε σε ένα τοίχο στο Παρίσι «να 'στε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο». Μερικές δεκαετίες μετά, οι πολλοί είναι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους και το κουτί της τηλεόρασης βάζει στα σπίτια τους ανθρώπους που τους προτείνουν να ζητούν αυστηρά και μόνο το ελάχιστα δυνατό. Σταύρωση χωρίς Ανάσταση, με νέες ιδέες να προκύπτουν μονάχα για τα καρφιά που περίσσεψαν.

Πού πάει αυτό το κουτί;

Ο Μάκης Μυλωνάς γεννήθηκε το 1989 στην Πάτρα κι από το 2008 διατηρεί το blog parapolitiki.com

Προηγούμενα άρθρα του Μάκη Μυλωνά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News