400
Ο Εμίρης του Κατάρ και ο τούρκος πρόεδρος έδωσαν τα χέρια - κυριολεκτικά και μεταφορικά | twitter

«Τεχνητή αναπνοή»: 15 δισ. δολάρια από το Κατάρ στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2018, 19:30
Ο Εμίρης του Κατάρ και ο τούρκος πρόεδρος έδωσαν τα χέρια - κυριολεκτικά και μεταφορικά
|twitter

«Τεχνητή αναπνοή»: 15 δισ. δολάρια από το Κατάρ στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2018, 19:30

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει την αμέριστη στήριξη του Κατάρ, έπειτα και από τις κυρώσεις που επέβαλε Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, το Κατάρ θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, όπως διεμήνυσε ο Εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπι Χαμάντ Αλ Θάνι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια συζητήσεων στην Άγκυρα.

Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει την τουρκική οικονομία που έχει αποδυναμωθεί από τη ραγδαία πτώση της λίρας.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια τουρκική κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι δύο ηγέτες εκδήλωσαν μία ισχυρή προθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ. Σε συνέντευξή του, ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφέρθηκε και στην απουσία σχολίου από την πλευρά του Κατάρ σχετικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικά» τα όσα ανέφερε επ’ αυτού ο τουρκικός Τύπος.

«Το Κατάρ, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τέσσερις χώρες εδώ και έναν χρόνο, προσπαθεί να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα. Και σ’ αυτό μπορεί να βασιστεί στην στήριξη της Τουρκίας. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, το Κατάρ οφείλει να επιδιώκει μία ισορροπημένη πολιτική και να προσπαθεί να πάρει με το μέρος του της ΗΠΑ», δήλωσε το στέλεχος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι.

Πρόσθεσε, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κατάρ στηρίζει τα μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του είναι με το μέρος μας. Εξάλλου, ο λαός του Κατάρ στηρίζει ακλόνητα την Τουρκία, κάτι που επίσης αντικατοπτρίζει τις θέσεις των ηγετών τους για το ζήτημα», σημείωσε ο Ακτάι.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την καμπάνια στο Κατάρ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτήν την καμπάνια αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών από το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα στη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική στήριξη του Κατάρ στη Τουρκία αποτελεί μικρή «ένεση» που θα συγκρατήσει την κατρακύλα της λίρας. Δεν θα σώσει, όμως, την τουρκική οικονομία. Αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη, αφού υπενθυμίζουμε ότι η γειτονική μας χώρα στήριξε το Κατάρ στην πιο δύσκολη φάση της διεθνούς απομόνωσής του.