265
Στιγμιότυπο από την... ανάρμοστη σαιξπηρική παράσταση | youtube

Τεχεράνη: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το επίμαχο τρέιλερ του Σαίξπηρ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 22:31
Στιγμιότυπο από την... ανάρμοστη σαιξπηρική παράσταση
|youtube

Τεχεράνη: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το επίμαχο τρέιλερ του Σαίξπηρ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 22:31

Μπορεί το τρέιλερ για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» να τους πέρασε χειροπέδες, ωστόσο για τη σκηνοθέτιδα και τον διευθυντή της θεατρικής σκηνής της Τεχεράνης η εξέλιξη της περιπέτειάς του θα μπορούσε να έχει τον τίτλο του έτερου σαιξπηρικού έργου «Τέλος καλό όλα καλά».

Οι δύο θεατράνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού είχαν συλληφθεί εξαιτίας του επίμαχου τρέιλερ της θεατρικής παράστασης που έδειχνε άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί. Η Μαριάμ Καζεμί, η σκηνοθέτης του θεατρικού έργου και ο Σαΐντ Ασαντί, διευθυντής του Θεάτρου της Πόλης της Τεχεράνης όπου δίνονταν οι παραστάσεις, συνελήφθησαν την Κυριακή με εντολή της δικαστικής αρχής, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

O Σαχράμ Καραμί, διευθυντής του Τμήματος Τεχνών του Θεάματος στο υπουργείο Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «το είδος της μουσικής» που ακούγεται στο τρέιλερ όπως και «οι κινήσεις» των ηθοποιών ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο προσώπων.

Το ολιγόλεπτο βίντεο που αναδημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει άνδρες και γυναίκες να χορεύουν μαζί, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Καραμί ανακοίνωσε ότι οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, τονίζοντας ότι ο υπουργός Πολιτισμού Αμπάς Σαλεχί μεσολάβησε υπέρ αυτών. “Το πρόβλημα ήταν το τρέιλερ, όχι το έργο”, διευκρίνισε.

Οι δύο κρατούμενοι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν εγγύηση ύψους τριών δισεκατομμυρίων ριάλ (19.000 ευρώ στην τιµή συναλλάγματος της ηµέρας στην ελεύθερη αγορά) κατ΄ άτομο, που είχε ορίσει η δικαστική αρχή.

Η Καζεμί και ο Ασαντί συνελήφθησαν έπειτα από επτά βραδιές παραστάσεων του έργου στο Θέατρο της Πόλης της Τεχεράνης, μια από τις διασημότερες αίθουσες της ιρανικής πρωτεύουσας. Η τελευταία παράσταση που επρόκειτο να δοθεί την Κυριακή, ακυρώθηκε.