520
Το ιαπωνικό προξενείο στο Βλαδιβοστόκ | Twitter

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ρωσίας – Ιαπωνίας μετά τη σύλληψη ιάπωνα διπλωμάτη «για κατασκοπεία»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 10:49
Το ιαπωνικό προξενείο στο Βλαδιβοστόκ
|Twitter

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ρωσίας – Ιαπωνίας μετά τη σύλληψη ιάπωνα διπλωμάτη «για κατασκοπεία»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 10:49

Μία ακόμα ένδειξη ότι οι καλές σχέσεις που διατηρούσαν Ρωσία και Ιαπωνία τα τελευταία 30 χρόνια δεν υφίστανται πλέον, ήταν η σύλληψη, με την κατηγορία της κατασκοπείας, του ιάπωνα γενικού προξένου στο Βλαδιβοστόκ, τη Δευτέρα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Τατσουνόρι Μοτόκι την ώρα που δεχόταν «απόρρητες πληροφορίες για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας και μιας ασιατικής χώρας, «με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή».

Η «ασιατική» χώρα δεν κατονομάστηκε, όμως σύμφωνα με την Telegraph, πρόκειται για την Κίνα.

«Ενας ιάπωνας διπλωμάτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ενώ λάμβανε εμπιστευτικές πληροφορίες με αντάλλαγμα αμοιβή», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μοτόκι κηρύχθηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη Ρωσία και έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Η Ιαπωνία κάλεσε την Τρίτη τη Ρωσία να της «ζητήσει επισήμως συγγνώμη» για τη σύλληψη και την «κακομεταχείρηση», όπως κατήγγειλε, του γενικού πρόξενου της.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας και δήλωσε ότι ο ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την μεταχείριση του ιάπωνα διπλωμάτη, η οποία, σύμφωνα με τον Ματσούνο, παραβίασε τη Συνθήκη της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις.

Ο Ματσούνο κατήγγειλε ότι ρώσοι πράκτορες, «στη διάρκεια της κράτησής του, έδεσαν τα μάτια και τα δύο χέρια του (ιάπωνα) αξιωματούχου και του πίεσαν το κεφάλι στο έδαφος με τρόπο ώστε να μην μπορεί να κινείται, και στη συνέχεια ανακρίθηκε με αυταρχικό τρόπο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε «έντονα» για αυτές «τις απίστευτες ενέργειες».

Ο ιάπωνας διπλωμάτης έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος και θα αποχωρήσει από τη Ρωσία πριν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Μοτόκι ήθελε να οργανώσει συναντήσεις μεταξύ πηγών και στη συνέχεια να τις πληρώσει προκειμένου να αποκομίσει πληροφορίες «για τη συνεργασία» μεταξύ της Μόσχας «και μιας χώρας της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού».

Βάσει της ίδιας πηγής, ο ιάπωνας διπλωμάτης προσπάθησε επίσης να συγκεντρώσει απόρρητες πληροφορίες για «τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση» στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ.

Οι καλές σχέσεις των δύο χωρών τα 30 τελευταία χρόνια άρχισαν να καταρρέουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα τέλη Μαρτίου, η Μόσχα είχε καταγγείλει τη «μη φιλική στάση» του Τόκιο απέναντί της και είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες των δύο πλευρών για την κατάσταση των Κουρίλων Νήσων, τεσσάρων μικρών νησιών στο ομώνυμο αρχιπέλαγος.

Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο όταν η Ιαπωνία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από το 2003, ότι οι Κουρίλες νήσοι, «βρίσκονται υπό την παράνομη κατοχή» της Ρωσίας. Λόγω αυτής της εδαφικής διαφοράς οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργότερα, η Ρωσία είχε συμπεριλάβει την Ιαπωνία στη λίστα με τα «εχθρικά κράτη».

Σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία απαγόρευσε στις αρχές Μαΐου την είσοδο στο έδαφός της σε περισσότερους από 60 ιάπωνες αξιωματούχους, ανάμεσά τους και στον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στη σχολή διπλωματών στη Μόσχα, με τίτλο «Τα εγκλήματα μιας μιλιταριστικής Ιαπωνίας», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μια ομιλία με θέμα: «Εχει πάρει μαθήματα το Τόκιο από το μιλιταριστικό παρελθόν του;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...