359
Ενα κατεστραμμένο αυτοκίνητο απαθανατίζεται λίγο πριν σκάσει με δύναμη στο έδαφος μαζί με το στρώμα που το συντροφεύει παρατημένο στην μάντρα | Πάσι Ορενσάλο

Στις μάντρες της Φινλανδίας, τα σκουπίδια… πετάνε

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2016, 01:05
Ενα κατεστραμμένο αυτοκίνητο απαθανατίζεται λίγο πριν σκάσει με δύναμη στο έδαφος μαζί με το στρώμα που το συντροφεύει παρατημένο στην μάντρα
|Πάσι Ορενσάλο

Στις μάντρες της Φινλανδίας, τα σκουπίδια… πετάνε

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2016, 01:05

Ο,τιδήποτε και αν σας ανήκει, κάποια στιγμή θα γίνει σαβούρα που πρέπει να πεταχτεί. Κάποιο αντικείμενο θα χάσει την θέση του για το πιο νέο και λαμπερό μπιχλιμπίδι σας. Και πιθανότατα, να μην το ξανασκεφτείτε ποτέ. Για τον Πάσι Ορενσάλο, που βλέπει την κρυμμένη ομορφιά σε ότι εσείς στέλνετε στα σκουπίδια, ειδικά αν αυτά ίπτανται στον αέρα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Παλιά τηλέφωνα, κατεστραμμένα μηχανήματα, ακόμα και σακαράκες αυτοκίνητα διασχίζουν τον ουρανό, πιάνουν τις ακτίνες του ήλιου, λαμπυρίζοντας παιχνιδιάρικα για ένα τελευταίο «ζήτω», πριν να διαλυθούν σε κομμάτια. Αυτή είναι η τελευταία σειρά έργων φωτογραφίας από τον κ. Ορενσάλο με τίτλο: «Lives Behind the Waste», σύμφωνα με την Λάουρα Μαλόνε στο Wired.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης το βρίσκει απόλυτα πανέμορφο. Ο Φινλανδός φωτογράφος άρχισε να σκέφτεται τα σκουπίδια όταν, πριν από δύο χρόνια, πέρασε με το αυτοκίνητό του έξω από μία μάντρα κοντά στο σπίτι του στο Εσπο, προάστιο του Ελσίνκι. Οι στοίβες σκουπιδιών του κέντρισαν το ενδιαφέρον και ζήτησε από την εταιρεία άδεια για να τις φωτογραφήσει. Οταν σταμάτησε μια ηλιόλουστη μέρα για να τραβήξει τις φωτογραφίες του, βρήκε έναν μεγάλο κίτρινο γερανό που προσπαθούσε να βάλει τάξη στο χάος. Τότε η έμπνευση χτύπησε την πόρτα του καλλιτέχνη. Ρώτησε τον χειριστή του γερανού αν μπορεί να πετάξει στον αέρα μερικά από τα διαθέσιμα σκουπίδια.

Ο χειριστής του γερανού συμφώνησε με χαρά και άρχισε με μικρά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα εκτυπωτές και πλυντήρια.  Στην συνέχεια ο γερανός έπιασε με τις δαγκάνες του μια μεγάλη στοίβα και τα αντικείμενα εκτοξεύτηκαν σε ύψος 45 μέτρων. Ο κ. Ορενσάλο βρισκόταν αρκετά μέτρα μακριά φορώντας προστατευτικό κράνος και γυαλιά εργασίας, τραβώντας με φρενήρεις ρυθμούς φωτογραφίες. Σύντομα ο χειριστής του γερανού πέταγε στον αέρα αυτοκίνητα που έσκαγαν με εκκωφαντικό θόρυβο στο έδαφος. «Κάθε φορά ήταν σαν ένας μικρός σεισμός» είπε ο κ. Ορενσάλο.

Ο Φινλανδός φωτογράφος πήγε και σε άλλες μάντρες. Πολλές φορές τα αυτοκίνητα περιέχουν εφημερίδες, ποτήρια καφέ και διάφορα άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας των ανθρώπων. «Συνειδητοποίησα ότι δεν είναι σκουπίδια αλλά ιστορίες. Εχουν χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων», λέει ο ίδιος. Η έκθεση «Lives Behind the Waste» αποτελεί φόρο τιμής σε αυτά τα ταπεινά πεταμένα αντικείμενα, χαρίζοντάς τους ένα θεαματικό αποχαιρετισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...