753
Οπλισμένοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο του μακελειού, αλλά... | REUTERS/John Altdorfer

Ενοπλος σκότωσε 11 σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ – Τραμπ: ας είχαν ένοπλους φρουρούς!

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2018, 18:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2018 20:44
Οπλισμένοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο του μακελειού, αλλά...
|REUTERS/John Altdorfer

Ενοπλος σκότωσε 11 σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ – Τραμπ: ας είχαν ένοπλους φρουρούς!

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2018, 18:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/10/2018 20:44

Πρώτα ήταν τα σχολεία της Αμερικής. Μετά τα κλαμπ όπου σύχναζαν οι γκέι. Τώρα οι συναγωγές. Η βία των όπλων δεν κάνει πια διακρίσεις. Στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια ένας ένοπλος άνοιξε πυρ την ώρα που η ισραηλιτική κοινότητα της πόλης είχε τη σημαντικότερη στιγμή της -στη λειτουργία του Σαββάτου.

«Ολοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν!», φώναξε πυροβολώντας αδιακρίτως στη συναγωγή. Ηταν 46χρονος λευκός με γένια όπως τον περιέγραψαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12 στη συναγωγή «Το Δέντρο της Ζωής» στην οδό Γουίλκινς. Ηταν γνωστός στα social media για τα αντισημιτικά του μηνύματα.

Ποια ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά; Παρατήρησε ότι υπάρχει πολύ μίσος στις ΗΠΑ —σώπα! λες και είναι άμοιρος ευθυνών!—, ακολούθως ξεκαθάρισε ότι δεν φταίνε τα πολλά όπλα και αντιπρότεινε την αυστηροποίηση της θανατικής ποινής…

Ο πρόεδρος, με τις δηλώσεις του, περιέγραψε το πρόβλημα των σημερινών ΗΠΑ· είναι αυτές καθαυτές οι δηλώσεις, η προσέγγιση του πρώτου πολίτη της χώρας στις ασθένειές της: ναι, υπάρχει μίσος, δεν φταίνε τα πολλά όπλα, αλλά ας τροφοδοτήσουμε το θανατικό με νέες εκτελέσεις…

Η συναγωγή ήταν γεμάτη με ανθρώπους για την λειτουργία του Σαββάτου. Και η αστυνομία έλαβε αρκετές κλήσεις από άτομα που ήταν εγκλωβισμένα μέσα στο κτίριο.

Ο Τραμπ είπε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, κάτι πρέπει να γίνει». Είναι ο ίδιος που έσπειρε προεκλογικά το μίσος για το «σύστημα», για τους πολιτικούς, για τα λόμπι (και των Eβραίων).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή. Οταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή», είπε ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας.

Και φυσικά «αθώωσε» την οπλοκατοχή, καθώς το λόμπι των όπλων, η πανίσχυρη NRA, είναι χρηματοδότης του. Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του με τα σχολεία, για τα οποία ζήτησε να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί και  —γιατί όχι;— δάσκαλοι που οπλοφορούν, σημείωσε ότι εάν υπήρχε προστασία εντός του ναού τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Υπενθύμισε δε ότι αποτελεί «επιλογή» για όλες τις εκκλησίες και τις συναγωγές να έχουν ένοπλους φρουρούς.

Απίστευτα πράγματα. Θρησκείες που κηρύττουν την αγάπη να έχουν ένοπλους φρουρούς! Στην Αμερική του Τραμπ όλα πια είναι πιθανά.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πάντως μίλησε για μια επίθεση κατά της θρησκευτικής ελευθερίας.

Νετανιάχου: «Ο λαός του Ισράηλ θρηνεί»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ. «Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επεσήμανε.

Οταν έφτασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί, ο δράστης άρχισε να τους πυροβολεί, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους ως ασπίδα.

Η συναγωγή στο Πίτσμπουργκ όπου έγινε η επίθεση, στη λειτουργία του Σαββάτου (Reuters)

«Συναγερμός: Υπάρχει ένας ενεργός σκοπευτής στην περιοχή Γουίλκινς. Αποφύγετε την περιοχή» έγραψε στο twitter το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Πίτσμπουργκ.

Ο δράστης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στον χώρο της συναγωγής, τελικά παραδόθηκε και έχει τραυματιστεί, ενώ φέρεται να έχει δηλώσει: «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν. Δεν θέλω να ζει κανείς απ΄ αυτούς».

Ο ένοπλος, που περιγράφεται προς το παρόν ως λευκός με γενειάδα, κρατούσε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15 και ένα πιστόλι τύπου Glock. Ακόμη, στον αστράγαλό του είχε δεμένο ένα ακόμη όπλο και στη ζώνη του ένα τέταρτο.

Αρχικά, ο πρόεδρος  Τραμπ έγραψε στο Twitter για το περιστατικό επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων:

«Παρακολουθούμε το περιστατικό στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο. Ο κόσμος πρέπει να προστατευθεί. Μάλλον έχουμε πολλά θύματα. Προσοχή, κάποιος πυροβολεί. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...