231
Ο γάλλος πρόεδρος μόνο ήρεμος δεν μπορεί να είναι με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης | Michel Euler/Pool via REUTERS

Σε απόσταση αναπνοής Μακρόν-Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 23:36
Ο γάλλος πρόεδρος μόνο ήρεμος δεν μπορεί να είναι με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Σε απόσταση αναπνοής Μακρόν-Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 23:36

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση των Σοσιαλιστών.

Αυτά τα ποσοστά δίνει η δημοσκόπηση Οντοξά, η πρώτη εν όψει των ευρωεκλογών, για γαλλικά μέσα ενημέρωσης -για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού France Info και της εφημερίδας Le Figaro- σύμφωνα με την οποία η λίστα Μακρόν, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Κεντρώοι του Μπαϊρού, συγκεντρώνει το 21,5%.

Ακολουθεί η λίστα Λεπέν με 21% και αυτό παρά την πολύ δύσκολη φθινοπωρινή έναρξη για το κόμμα της – που ονομάζεται, πλέον, Εθνικός Συναγερμός αντί για Εθνικό Μέτωπο.

Το ποσοστό Μακρόν είναι χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι σφυγμομετρήσεις πριν από το καλοκαίρι, οι οποίες του έδιναν 23 με 26 %. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αφού τον Ιούνιο τα ποσοστά της κυμαίνονταν από 18 με 19%.

Με 15% οι Ρεπουμπλικάνοι της Δεξιάς και μόλις με ένα 12,5% οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν δεν φαίνεται να επωφελούνται από τα χαμηλά ποσοστά του κ. Μακρόν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά τη νέα του ηγεσία, παραμένει καταποντισμένο στο 4,5%, ο δε πρώην υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν, βρίσκεται και αυτός στο 4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι σταθερά στο 5%.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποχρεωθεί να δώσει μεγάλη μάχη με τη Μαρίν Λεπέν ώστε να μη χάσει τη φερεγγυότητά του στην Ευρώπη – καθώς θέλει να εμφανίζεται ως ο κύριος αντίπαλος του ακροδεξιού άξονα.