256
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Σκόπια: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 19:14
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Σκόπια: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 19:14

Για «παραβίαση» κάθε κανόνα κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων που ενέκρινε με ψήφους 80 έναντι 120 τη συνταγματική αναθεώρηση στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η ψηφοφορία ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει ότι η ψηφοφορία που άναψε το «πράσινο φως» για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος έγινε εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων από μέλη της Βουλής των Σκοπίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Ολα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της “σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας”.

Οχτώ ψήφοι εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, από καθαρή τύχη, εκείνη την ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δύο από αυτούς, που κρατούνταν στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα τους υποσχέθηκαν ελευθερία. Οι υπόλοιποι σε ανταλλαγή για τη «σωστή ψήφο» δέχθηκαν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις.

Οι βουλευτές κλειδώθηκαν σε γραφεία, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αμερικανός πρέσβης ήταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε αυτή τη διαδικασία.

Θεωρούμε το περιστατικό κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Τέτοιες βρώμικες χειραγωγήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται εκδήλωση της θέλησης βουλευτών. Η άποψη των 2/3 των “Μακεδόνων” που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε χυδαία.

Η λύση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται σε νόμιμα θεμέλια, με την ευρεία στήριξη των λαών και όχι να διχάζει την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...