362
Παρέες Παριζιάνων αλλά και τουριστών απολαμβάνουν τη θέα του Πύργου του Αϊφελ κάτω από τη σκιά των δέντρων | Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Πύργος του Αϊφελ: Εγκαταλείφθηκε σχέδιο ανάπλασης για να προστατευθούν 20 δέντρα

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 19:54
Παρέες Παριζιάνων αλλά και τουριστών απολαμβάνουν τη θέα του Πύργου του Αϊφελ κάτω από τη σκιά των δέντρων
|Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Πύργος του Αϊφελ: Εγκαταλείφθηκε σχέδιο ανάπλασης για να προστατευθούν 20 δέντρα

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 19:54

Η δήμαρχος του Παρισιού εγκατέλειψε τα σχέδια για την ανέγερση νέων κτιρίων γύρω από τον εμβληματικό Πύργο του Αϊφελ ύστερα από μήνες διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μία αναφορά που υπογράφηκε από σχεδόν 150.000 άτομα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, γράφει ο Telegraph, περίπου 20 μεγάλα δέντρα θα κόβονταν και στη θέση τους θα κατασκευάζονταν τέσσερα νέα κτίρια που θα στέγαζαν καφέ και  καταστήματα.

«Ανακοινώνω ότι ακυρώνουμε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο στους πρόποδες του Πύργου, αλλά το σχέδιο του εξωραϊσμού θα προχωρήσει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ στο Journal du Dimanche.

Μια μεγάλη κινητοποίηση -και από κατοίκους της περιοχής- για τη διάσωση των δέντρων που βρίσκονται γύρω από τον Πύργου του Αϊφελ είχε ήδη ωθήσει τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό να σταματήσει να τα κόβει τον Μάιο.

Την περασμένη Δευτέρα ο Γκρεγκουάρ επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια για τα τέσσερα νέα κτίρια δεν θα προχωρήσουν.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγαλύτερο έργο για την αναδιοργάνωση του χώρου γύρω από το αξιοθέατο θα συνεχιστεί κανονικά. Σύμφωνα με αυτό θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι και δημόσιοι χώροι στους οποίους θα φυτευτεί γρασίδι και θάμνοι.

«Δεν υποχωρούμε στην πίεση, αλλά θα θέλαμε να μην επισκιαστεί το έργο από διαμάχες» είπε ο Γκρεγκουάρ .

Μια έκταση 133 στρεμμάτων γύρω από το παρισινό αξιοθέατο, που αυτή τη στιγμή διασχίζεται από αρκετούς δρόμους, θα παραδοθεί σε μεγάλο βαθμό στους πεζούς και στις «μεταφορές χαμηλού αντίκτυπου», δηλαδή στα ποδήλατα και στα λεωφορεία.

Η δημοτική Αρχή της Πόλης του Φωτός στοχεύει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας αλλαγής εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Φυσικά, αυτές οι νέες προτάσεις για το δημοφιλές αξιοθέατο δεν αφορούν μόνο τους τους Παριζιάνους του 7ου Διαμερίσματος. Συνολικά, επτά εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον Πύργο του Αϊφελ κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται ότι 150.000 άνθρωποι επισκέπτονται το αξιοθέατα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των 20.000 έως 30.000 που ανεβαίνουν (με τα πόδια ή με ασανσέρ) στον ίδιο τον Πύργο.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για τα νέα πλάνα της δημοτικής Αρχής ήταν ενθουσιασμένοι που τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν και τα δέντρα θα σωθούν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι προς το παρόν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση» δήλωσε ο Τόμας Μπρέιλ από την Εθνική Ομάδα Εποπτείας για τα Δέντρα, η οποία συμμετείχε σε έναν συνασπισμό ομάδων που αντιτίθενται στα σχέδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...