630
Ο μεγαλοπαραγωγός, πίσω από τη λάμψη της φήμης του, προσπαθούσε να καλύψει τα όσα έκανε με σκοτεινούς τρόπους | REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Πράκτορες της Μοσάντ πήρε ο Γουάινσταϊν για να καλύψουν τα σκάνδαλά του

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 19:26
Ο μεγαλοπαραγωγός, πίσω από τη λάμψη της φήμης του, προσπαθούσε να καλύψει τα όσα έκανε με σκοτεινούς τρόπους
|REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Πράκτορες της Μοσάντ πήρε ο Γουάινσταϊν για να καλύψουν τα σκάνδαλά του

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 19:26

Ενας «στρατός κατασκόπων» προσπάθησε να αναγκάσει ηθοποιούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα αποκάλυπταν τη δράση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, να σιωπήσουν. Σε σχετική έκθεση αναφέρεται ότι εμπλέκεται η εταιρεία ασφαλείας Black Cube, η οποία διευθύνεται από πρώην πράκτορες  της Μοσάντ – συνταξιούχους.

Το περιοδικό New Yorker αποκάλυψε ότι ο πρώην παραγωγός τής Miramax προσέλαβε την Black Cube καθώς και την Kroll – από τις μεγαλύτερες εταιρίες εταιρικών πληροφοριών. Το σχέδιό τους ήταν να ανακαλύψουν «πικάντικες» λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική ζωή και τη σεξουαλική ιστορία δεκάδων γυναικών και δημοσιογράφων, για να μη μιλήσουν και του καταστρέψουν την καριέρα.

Κατά την ίδια έρευνα, η Black Cube, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «μια επίλεκτη ομάδα βετεράνων από την ισραηλινή ελίτ των πληροφοριών», επανειλημμένα αλίευσε πληροφορίες σχετικά με την ηθοποιό Ρόουζ ΜακΓκόουαν, η οποία -ανάμεσα στις υπόλοιπες- δημοσίως, κατηγόρησε τον Γουάινσταϊν για βιασμό.

Υπάλληλος της Black Cube, υπό το ψευδώνυμο «Νταϊάνα Φίλιπ», παρουσιάστηκε ως αναπληρώτρια επικεφαλής ιδιωτικών επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του Λονδίνου, Reuben Capital Partner. Με αυτό το πρόσχημα προσέγγισε την ΜακΓκόουαν αρκετές φορές, προφανώς επιδιώκοντας τη «φιλία» της, πέραν της όποιας οικονομικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, η «Φίλιπ» κατέγραψε συνομιλίες με την ηθοποιό.

Ο Μπεν Γουάλας, δημοσιογράφος ο οποίος κάλυπτε το θέμα των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης από τον Γουάινσταϊν, ανέφερε ότι η ίδια γυναίκα συναντήθηκε μαζί του δύο φορές το περασμένο φθινόπωρο. Δήλωσε ένα σκέτο «Αννα», ενώ ισχυρίστηκε ότι είχε και αυτή μία καταγγελία εναντίον τού Γουάινσταϊν. Ο Γουάλας είπε ότι η γυναίκα μίλησε με γερμανική προφορά και είχε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου στη Βρετανία.

Αποδείχθηκε ότι η «Νταϊάνα Φίλιπ» και η «Αννα» ήταν οι χαρακτήρες που ενσάρκωνε μία πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού η οποία εργαζόταν πια για την Black Cube – κάτι που το επιβεβαιώνουν τρεις διαφορετικές πηγές, σύμφωνα πάντα με το New Yorker. Η συνάντηση με τον δημοσιογράφο έγινε προκειμένου να εκμαιεύσει πληροφορίες, να μάθει τι γνώριζε για την υπόθεση. Μάλιστα, όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες της πράκτορος της Black Cube, η ΜακΓκόουαν την αναγνώρισε. «Ω, Θεέ μου», φέρεται να είπε. «Η Νταϊάνα Φίλιπ από την Reuben Capital Partner. Αδύνατον!».

Φυσικά, όμως, και ήταν δυνατόν. Οι εταιρίες που προσέλαβε ο Γουάινσταϊν αναζήτησαν πληροφορίες για δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών ιστοριών – ειδικά εκείνες που είχαν και λίγο σεξ, ίσως ένα light σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, μια έκθεση που καταρτίστηκε για την ΜακΓκόουαν, περιλάμβανε την υποενότητα «Προηγούμενοι εραστές». Γίνεται σαφές ότι προσπαθούσαν να βρουν στοιχεία, για να την εκβιάσουν: «Μη μιλήσεις για τον Γουάινσταϊν, ξέρουμε τι έχεις κάνει, θα τα δώσουμε όλα στη δημοσιότητα».

Η Ρόουζ ΜακΓκόουαν με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν στην πρεμιέρα του «Grindhouse» στο Λος Αντζελες (flickr)
Η Ρόουζ ΜακΓκόουαν με τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στην πρεμιέρα του «Grindhouse», στο Λος Αντζελες (flickr)

Επίσης, η εταιρεία Kroll έστειλε στον Γουάινσταϊν 11 φωτογραφίες του με τη ΜακΓκόουαν, από εκδηλώσεις χρόνια μετά την επίθεση σε βάρος της, προκειμένου να μη γίνουν πιστευτές οι κατηγορίες της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την αλίευση των σχετικών πληροφοριών δεν έκανε μόνο η Black Cube, αλλά και οι δικηγόροι τού Γουάινσταϊν. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν ο πασίγνωστος Ντέιβιντ Μπόις – είχε εκπροσωπήσει τον Αλ Γκορ κατά τη διάρκεια της διαμάχης των προεδρικών εκλογών του 2000.

Εναν χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2016, η δικηγορική εταιρεία του Μπόις μεταβίβασε στον Γουάινσταϊν ένα τιμολόγιο -ύψους 600.000 δολαρίων- βάσει σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ τους νωρίτερα εκείνον τον μήνα.

Οι πράκτορες χρειάστηκε, επίσης, να «αποκτήσουν πρόσθετο περιεχόμενο ενός βιβλίου, το οποίο προς το παρόν γράφεται και περιλαμβάνει επιβλαβείς αρνητικές πληροφορίες σχετικά με τον Πελάτη». Το βιβλίο που αναφέρθηκε στη σύμβαση ήταν τα απομνημονεύματα της ΜακΓκόουαν, με τίτλο «Brave», το οποίο έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί από τον οίκο HarperCollins τον Ιανουάριο του 2018.

Η εκπρόσωπος του Γουάινσταϊν, Σάλι Χόφμιστερ, δήλωσε στο New Yorker: «Ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας να υποδηλώνεται ότι κάποια πρόσωπα ήταν στόχοι ή αντικείμενο απόπειρας εκβιασμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...