420
Το InSight θα τρυπήσει το έδαφος του Αρη και θα πραγματοποιήσει με τα όργανα του γεωλογικές μελέτες | .

Ιστορική στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον Αρη ο «γεωλόγος» της NASA

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 22:14
Το InSight θα τρυπήσει το έδαφος του Αρη και θα πραγματοποιήσει με τα όργανα του γεωλογικές μελέτες
|.

Ιστορική στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον Αρη ο «γεωλόγος» της NASA

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 22:14

Στις 9.54 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τα τρία πόδια του ρομποτικού εξερευνητή InSight της NASA πάτησαν με ασφάλεια το έδαφος του Αρη. Μετά από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χλμ. που διήρκεσε έξι μήνες το ρομπότ και οι δύο τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που το συνοδεύουν έφτασαν στον Κόκκινο Πλανήτη. Το ρομπότ προσεδαφίστηκε σε μια τεράστια επίπεδη έκταση του Αρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Αρη». Οι δύο δορυφόροι μικρού μεγέθους θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επικοινωνία του ρομπότ με το κέντρο ελέγχου της αποστολής στην Γη.

Το ρομπότ είναι ένα πολυσύνθετο γεωλογικό εργαστήριο και βασική του αποστολή θα είναι η μελέτη του εσωτερικού του Αρη. Το InSight, πολλά όργανα του οποίου έχουν κατασκευαστεί από ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες, θα τρυπήσει το έδαφος για να  μελετήσει την σύνθεση του Κόκκινου Πλανήτη και την τεκτονική του δραστηριότητα. Ανάμεσα στα άλλα οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν ο Αρης διαθέτει ένα καυτό λιωμένο πυρήνα από σίδηρο όπως και η Γη.

To InSight προσεδαφίστηκε ομαλά την Δευτέρα το βράδυ στον Αρη και θα ξεκινήσει άμεσα την αποστολή του.

Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν τέτοιες έρευνες σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα δεδομένα που θα συλλέξει το InSight αναμένεται να προσφέρουν στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τον σχηματισμό και την εξέλιξη βραχωδών πλανητών όπως είναι η Γη. Εκτιμάται ότι γεωλογικά ο Αρης έχει παραμείνει αναλλοίωτος σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης του σε αντίθεση με  την Γη το εσωτερικό της οποίας έχει μετασχηματισθεί πολλές φορές. Ετσι λοιπόν η μελέτη του Αρη αναμένεται να προσφέρει στους ειδικούς άγνωστες γεωλογικές πληροφορίες για τους πλανήτες.

Το InSight θα κάνει παράλληλα και πλήθος άλλων μετρήσεων στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Αρη οι οποίες θα προστεθούν σε αυτές που ήδη γνωρίζουμε ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον πλανήτη. Ολα αυτά τα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση των επόμενων αποστολών εξερεύνησης του Αρη. ΟΙ ανακαλύψεις του InSight θα είναι επίσης πολύτιμες στην προσπάθεια να πατήσει στον Αρη εκτός από ρομποτικό και ανθρώπινο πόδι στο κοντινό μέλλον. Την ευθύνη της διετούς αποστολής, που μπορεί να παραταθεί, έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Η επόμενη αποστολή της NASA στον Αρη θα είναι η «Mars 2020», που θα εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2020 και θα προσεδαφίσει τον Φεβρουάριο του 2021 ένα ρομπότ που θα αναζητήσει την παρουσία μικροβιακής ζωής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...