227
H αίθουσα επιχειρήσεων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας: στο μάτριξ  η στιγμή της εκτόξευσης του διηπειρωτικού υπερηχητικού πυραύλου | Avangard Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Γεγονός ο πύραυλος που «είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 17:54
H αίθουσα επιχειρήσεων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας: στο μάτριξ  η στιγμή της εκτόξευσης του διηπειρωτικού υπερηχητικού πυραύλου
|Avangard Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Γεγονός ο πύραυλος που «είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2018, 17:54

Στις 26 Δεκεμβρίου έγινε με επιτυχία η δοκιμή του νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Avangard, ενός υπερσύγχρονου όπλου το οποίο μπορεί να οπλιστεί με συμβατικές ή και με πυρηνικές κεφαλές.

Την εκτόξευσή του την παρακολούθησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την έδρα του υπουργείου Αμυνας. Ο Πούτιν χαρακτήρισε μάλιστα το νέο όπλο «εξαιρετικό δώρο προς το έθνος για το νέο έτος».

Πρόκειται για το επόμενο βήμα σε μία αλληλουχία πυραυλικών νεωτερισμών που η Ρωσία έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στο υπουργείο Αμυνας και παρακολούθησε τη γενική δοκιμή του πυραύλου Avangard – τα σχόλιά του ήταν ενθουσιώδη (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Για την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο διηπειρωτικός πύραυλος συνιστά μεγάλο «δώρο του Πούτιν προς τη Ρωσία», καθώς «είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί».

Οι ικανότητες του νέου όπλου είναι τέτοιες που δικαιολογούν την εκτίμηση των ειδικών ότι «μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε»: στη χθεσινή πρεμιέρα, ο πύραυλος Avangard διήνυσε 6.000 χλμ., από τα εκτοξευτήριο των Ουραλίων μέχρι την Απω Ανατολή.

«Είναι μεγάλη στιγμή για τον στρατό μας και τη χώρα μας» είπε ο Πούτιν.

Το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2019, αφού προηγουμένως εγκατασταθεί, σε διασπορά φυσικά, σε 31 τοποθεσίες σε όλη τη Ρωσία.

Μαζί με τον πύραυλο μακράς ακτίνας Kinzhal, το σύστημα Avangard είναι η ρωσική απάντηση στη λεγόμενη «αμερικανική ασπίδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...