383
Πάντα γελαστός και κεφάτος, ο Μισέλ Ρου θα μείνει αξέχαστος | Martin Brigdole

Πέθανε στα 79 του ο εμβληματικός γάλλος σεφ, Μισέλ Ρου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 17:55
Πάντα γελαστός και κεφάτος, ο Μισέλ Ρου θα μείνει αξέχαστος
|Martin Brigdole

Πέθανε στα 79 του ο εμβληματικός γάλλος σεφ, Μισέλ Ρου

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2020, 17:55

Ο γάλλος αρχιμάγειρος που άλλαξε ριζικά τη γαστρονομία στη Βρετανία, πέθανε την Τετάρτη το βράδυ περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του, στο Μπρέι του Μπέρκσαϊρ, αφού αντιμετώπισε επί χρόνια μια ασθένεια των πνευμόνων.

Ο γιος του Αλέν και οι κόρες του, Φρανσίν και Κριστίν, εξ ονόματος της οικογένειας, δήλωσαν: «Με βαθιά θλίψη η οικογένεια Ρου ανακοινώνει την απώλεια του αγαπημένου μας παππού, πατέρα, αδελφού και θείου, Μισέλ Ρου» συμπληρώνοντας ότι «το άστρο του θα λάμπει για πάντα».

«Είμαστε ευγνώμονες που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με αυτόν τον εκπληκτικό άνθρωπο και είμαστε πολύ περήφανοι για όλα όσα έχει επιτύχει», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας, που χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «ταπεινή μεγαλοφυΐα, θρυλικό σεφ, δημοφιλή συγγραφέα και χαρισματικό δάσκαλο».

«Για πολλούς, ήταν μια πατρική φιγούρα ικανή να εμπνεύσει τους πάντες με την ακόρεστη όρεξη για ζωή και τον ακαταμάχητο ενθουσιασμό του», σημειώνει η οικογένειά του, «αλλά πάνω από όλα, θα χάσουμε τη σκανδαλιάρικη διάθεσή του για αστεία, την τεράστια καρδιά του και τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του, που δεν γνώριζαν όρια. Το αστέρι του Μισέλ θα λάμπει για πάντα, φωτίζοντας τον δρόμο για τη γενιά των σεφ που ακολουθούν».

Και πράγματι ήταν έτσι, όπως λένε όλοι όσοι τον γνώρισαν από κοντά. Ο κοσμοπολίτης Μισέλ Ρου ήταν ένας ευγενής γόνος της εργατικής τάξης της Σαρόλ στην κεντρική Γαλλία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Μαζί με τον αδελφό του Αλμπέρ, που έγινε ζαχαροπλάστης, αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο, στην πατρίδα τους όμως υπήρχαν ήδη πολλά γαλλικά εστιατόρια. Το 1967, λοιπόν, οι αδελφοί Ρου «μετανάστευσαν» στην Αγγλία, όπου δόξασαν την υψηλή γαλλική γαστρονομία.

Ανοιξαν στο Λονδίνο το εστιατόριο «Le Gavroche» (όνομα εμπνευσμένο από τον γαβριά, τον αλητάκο ήρωα του Βικτόρ Ουγκό στους «Αθλίους»), το οποίο θα γινόταν το πρώτο εστιατόριο της Βρετανίας με τρία αστέρια Michelin. Και το 1972 άνοιξαν ακόμη ένα εστιατόριο (και ξενώνα) το «Waterside Inn», στο Μπρέι, το ειδυλλιακό χωριουδάκι του Μπέρκσαϊρ, που χάρη στους πρωτοπόρους αδελφούς Ρου θα γινόταν η γαστρονομική πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Ο Μισέλ Ρου αγαπούσε πολύ την Ελλάδα, ερχόταν μάλιστα αρκετές φορές κάθε χρόνο στην πατρίδα μας.

  • Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κική Τριανταφύλλη έπειτα από ένα ωραίο δείπνο

Η οικογένεια Ρου ανακοίνωσε ακόμη ότι η κηδεία του μεγάλου αρχιμαγείρου θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, θα ακολουθήσει όμως αργότερα μέσα στη χρονιά μια ανοιχτή τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...