374
Ο Αλεξ Σπανός | Los Angeles Chargers

Πέθανε ο Αλεξ Σπανός – Ηταν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Los Angeles Chargers

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 23:32
Ο Αλεξ Σπανός
|Los Angeles Chargers

Πέθανε ο Αλεξ Σπανός – Ηταν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Los Angeles Chargers

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 23:32

Ο ομογενής ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Los Angeles Chargers (NFL) Άλεξ Σπανός άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών.

Η ομάδα ανακοίνωσε τον θάνατο του Σπανού λίγο αργότερα.

Ο Σπανός αγόρασε την ομάδα το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρέδωσε όμως τον έλεγχό της στον πρωτότοκο γιο του, Ντιν, πριν από τη σεζόν του 1994. Ο Ντιν Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας και ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της έδρας της από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες.

Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Αλεξ Σπανού, Έι Τζι και Τζον.

Ο Άλεξ Σπανός έγινε δισεκατομμυριούχος όταν δραστηριοποιήθηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα και στις κατασκευές. Η σύζυγός του, Φέι, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.

Ποιος ήταν ο Αλεξ Σπανός

Γεννήθηκε το 1923 στο Στόκτον της Καλιφόρνιας. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Ευανθία, ήταν μετανάστες και φρόντισαν από πολύ νωρίς να του μιλάνε για την ελληνική καταγωγή του.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Pacific (Bachelor of Arts/Science) και υπηρέτησε στην αμερικανική Αεροπορία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν επέστρεψε, εντάχθηκε στην επιχείρηση του πατέρα του.

Το 1951, σε ηλικία 27 ετών, ο Άλεξ δανείστηκε 800 δολάρια, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση (“AG Spanos Agricultural Catering Service”) κέιτερινγκ για τους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια, στην κοιλάδα της Καλιφόρνια. Μαζί με τη γυναίκα του, τη Φέι -παντρεύτηκαν το 1948- είχαν 4 παιδιά, 15 εγγόνια, 8 δισέγγονα. Πριν από αυτά, όμως, έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής.

Σύντομα ο εκλιπών έφτιαξε μια εταιρεία η οποία επεκτάθηκε στο κομμάτι των ακινήτων (real estate) και των κατασκευών και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μία από αυτές είναι ότι έγινε ένας από τους ιδιοκτήτες των San Diego Chargers.

To 2008 o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απένειμε στον Σπανό το βραβείο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.

Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ και δη στη θέση 290, με περιουσία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.

Η ζωή του έλληνα μεγιστάνα αποτυπώθηκε στην αυτοβιογραφία του: «Μοιράζοντας τον πλούτο: η ιστορία μου».

Και όπως τόνιζε ο ίδιος σε μήνυμά του, «η επιτυχία, δεν συνοψίζεται σε μία φράση, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από μια ιστορία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...