484
Τα εντυπωσιακά διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Επτά εκατ. ελβετικά φράγκα για τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 11:04
Τα εντυπωσιακά διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Επτά εκατ. ελβετικά φράγκα για τα διαμαντένια βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτας

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 11:04

Ενα ζευγάρι διαμαντένια βραχιόλια που ανήκαν στη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα πωλήθηκαν την Τρίτη σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 7,46 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (7,06 εκατομμύρια ευρώ), σε τιμή πολύ υψηλότερη από τις εκτιμήσεις προ πώλησης, όπως έγινε γνωστό από τον οίκο Christie’s.

Ο Ραχούλ Καντάκια, διεθνής διευθυντής του Christie’s για κοσμήματα, ο οποίος ανέλαβε τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, αποκάλυψε κατά τη διαδικασία της πώλησης ότι τα βραχιόλια είχαν παραμείνει στην οικογένεια επί σχεδόν 200 χρόνια. Ο αγοραστής κατέθεσε την προσφορά του τηλεφωνικά και δεν έχει αποκαλυφθεί.

Τα κοσμήματα, σύμφωνα με το BBC, πωλήθηκαν σε υπερδιπλάσια τιμή από αυτήν που αναμενόταν.

Η τιμή πώλησης ανήλθε σε 6,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, όμως με την προμήθεια, η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 7,46 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου του Christie’s Αλεξάντρα Κίντερμαν.

Τοποθετημένα σε μια μπλε βελούδινη θήκη, που γράφει «Βραχιόλια της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας», τα διπλά βραχιόλια, τα οποία αποτελούνται από τρεις σειρές διαμαντιών, αριθμούν συνολικά 112 διαμάντια.

Η πολύτιμη συλλογή μιας άτυχης βασίλισσας

Η Μαρία Αντουανέτα καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε δημόσια στη γκιλοτίνα στις 16 Οκτωβρίου 1793, όπως και ο σύζυγός της Λουδοβίκος ΙΣΤ’.  Η ατίθαση πριγκίπισσα, 15ο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α’ της Αυστρίας, ήταν μόλις 14 ετών όταν παντρεύτηκε τον μετέπειτα βασιλιά της Γαλλίας στις 16 Μαΐου 1770 και εγκαταστάθηκε στις Βερσαλλίες. Ωστόσο το έτος 1789 στάθηκε μοιραίο για τη γαλλική βασιλική οικογένεια. Ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση οι Παριζιάνοι ξεχύθηκαν οργισμένοι στα ανάκτορα και η Μαρία Αντουανέτα –το πιο μισητό πρόσωπο της εποχής- γλύτωσε μεν το λυντσάρισμα, όχι όμως την αιχμαλωσία και την εκτέλεση.

 

Πορτρέτο της ενήλικης Μαρίας Αντουανέτας (Gemäldegalerie, Wien)

Η νεαρή βασίλισσα λάτρευε τα κοσμήματα, είχε μάλιστα συγκεντρώσει μια πολυτελή συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χάθηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η ιστορία λέει ότι τον Μάρτιο του 1791, προετοιμάζοντας την απόδρασή της από τη Γαλλία, πέρασε μια ολόκληρη νύχτα τυλίγοντας τα πολύτιμα διαμάντια και τα μαργαριτάρια της σε βαμβάκι, συσκευάζοντάς τα στη συνέχεια σε ένα ξύλινο κουτί.

Η ίδια δεν τα κατάφερε να βγει από τη χώρα, ωστόσο, με τη βοήθεια έμπιστων φίλων της, το κουτί με τα κοσμήματα  ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και από εκεί στη Βιέννη, όπου παραδόθηκε στον ανιψιό της, αυτοκράτορα της Αυστρίας. Το 1795 η κόρη της Μαρίας Αντουανέτας, Μαρί Τερέζ, αποφυλακίστηκε και κατέφυγε στη Βιέννη, όπου παρέλαβε την πολύτιμη κληρονομιά της. Η Μαρί Τερέζ δεν απέκτησε δικά της παιδιά, έτσι κληροδότησε την εκπληκτική συλλογή των κοσμημάτων της στην Λουίζ της Γαλλίας, ανιψιά της, την οποία είχε υιοθετήσει, και εκείνη με τη σειρά της τα άφησε στον γιο της Ρόμπερτ Α’, δούκα της Πάρμα και τελευταίο κυβερνήτη της. Στη συνέχεια τα κοσμήματα χάθηκαν για 200 χρόνια και κάποια από αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μια δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον Οκτώβριο του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...