226
Ρώσος στρατιώτης με φόντο τον πυρηνικό σταθμό | Reuters

Οι Ρώσοι συνέλαβαν τον γενικό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 13:30
Ρώσος στρατιώτης με φόντο τον πυρηνικό σταθμό
|Reuters

Οι Ρώσοι συνέλαβαν τον γενικό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2022, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2022 13:30

Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη από ρωσική περίπολο, ανακοίνωσε το Σάββατο η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σταθμό.

Ο Ιχόρ Μουράσοφ συνελήφθη ενώ μετέβαινε, από το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Ενερχοντάρ την Παρασκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν.

«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», έγραψε ο Κοτίν στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό για την τύχη του Μουράσοφ.

Ο Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο Κοτίν.

Ο ίδιος κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας έναντι της διαχείρισης και του προσωπικού» του σταθμού και να απελευθερώσουν τον Μουράσοφ.

Ο ΔΟΑΕ ζήτησε διευκρινίσεις από τις ρωσικές αρχές για την τύχη του Μουράσοφ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρωσία για την τύχη του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της ουκρανικής κρατικής εταιρείας Energoatom ότι αυτός συνελήφθη από ρωσική περίπολο.

«Επικοινωνήσαμε με τις ρωσικές αρχές και ζητήσαμε διευκρινίσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΑΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News