254
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ | REUTERS/Stoyan Nenov

Ο Ζάεφ επιμένει: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 19:19
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ
|REUTERS/Stoyan Nenov

Ο Ζάεφ επιμένει: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 19:19

Στις αναφορές περί «μακεδονικής γλώσσας» εμμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει «μακεδονική» γλώσσα. «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε τη φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε μακεδονική γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της Συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

«Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» σημείωσε ακόμη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι προσεκτικές στις δηλώσεις τους.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι κάποιες δηλώσεις του για τη «μακεδονική γλώσσα» δεν είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει παράρτημα με πρόσθετες δεσμεύσεις που να αφορά αυτό του τμήμα της Συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατέληξε ότι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οικοδομηθεί φιλία και όχι εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας θα εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...