300
| Shutterstock

Ο «Ιππόλυτος» ένωσε την Κύπρο

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 15 Σεπτεμβρίου 2015, 11:24
|Shutterstock

Ο «Ιππόλυτος» ένωσε την Κύπρο

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 15 Σεπτεμβρίου 2015, 11:24

(Αναζητώντας τα «καλά» του κόσμου τούτου, τα συμφιλιωτικά και όχι τα διχαστικά, τα ευοίωνα και όχι τα απογοητευτικά, αλίευσα από τις κυπριακές εφημερίδες μια είδηση και σας την παρουσιάζω. Ας είναι και εκτός του -καθ’ ημάς- προεκλογικού κλίματος).

Την περασμένη Παρασκευή, το θέατρο της Σαλαμίνας στην περιοχή της Αμμοχώστου λειτούργησε και πάλι. Έπειτα από 41 χρόνια, το θέατρο ξαναβρήκε τον ρόλο του -ξεχορταριάστηκε και στη σκηνή του ανέβηκε το έργο του Ευρυπίδη «Ιππόλυτος» υπό την αιγίδα της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τον πολιτισμό- κόντρα στη διαμαρτυρία ορισμένων Ελληνοκυπρίων, που θεώρησαν πως με την πρωτοβουλία του αυτή το Κρατικό Θέατρο Κύπρου «αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, την κατοχή και τη διχοτόμηση».

71 πολίτες υπέγραψαν την έγγραφη διαμαρτυρία, 3.500 θεατές προσήλθαν στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας… Τη θεατρική μυσταγωγία, με υποτιτλισμένους τους διαλόγους στα τουρκικά, παρακολούθησαν επίσης, οι δύο διαπραγματευτές του Κυπριακού Ανδ. Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, Τουρκοκύπριοι βουλευτές, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλ. Γαλανός, ο Τουρκοκύπριος δήμαρχος Ισμαήλ Αρτέρ, και άλλοι πολλοί.

Την Κυριακή στην εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, όπου το 74% του δείγματος θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές στην τελευταία προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.  Στην περίπτωση μιας συμφωνίας, το 40% δίνει «ίσες πιθανότητες» να στραφεί στο «ναι» ή το «όχι», όμως, ενώ καταγράφεται μια τάση της τάξης του 26% για το «όχι», επίσης καταγράφεται μια τάση της τάξης του 30% για το «ναι».

Κάτι αλλάζει στην Κύπρο; Το ερώτημα παραμένει εκκρεμές, είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί σοβαρά. Όμως, οι 3.500 θεατές που έσπευσαν να επικροτήσουν τον Παγκύπριο χαρακτήρα του Εθνικού Θεάτρου, δείχνουν ένα κοινωνικό ρεύμα που ζητά την επανένωση. Που θεωρεί ότι ο αντικατοχικός αγώνας μέσω των καταγγελιών δεν έχει αποδώσει. Που αντιλαμβάνεται (όπως έδειξε η δημοσκόπηση) ότι ο χρόνος λειτουργεί επιβαρυντικά στη λύση του Κυπριακού. Που κατανοεί ότι η στασιμότητα απλώς εμπεδώνει τη διχοτόμηση.

(Give solution a chance).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...