758
Ο Μπάλγκερ σε δύο από τα τελευταία καρέ του - στο FBI, φυσικά | twitter

Νεκρός ο διαβόητος γκάνγκστερ της Βοστόνης Τζέιμς -«Γουάιτι»- Μπάλγκερ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 21:06
Ο Μπάλγκερ σε δύο από τα τελευταία καρέ του - στο FBI, φυσικά
|twitter

Νεκρός ο διαβόητος γκάνγκστερ της Βοστόνης Τζέιμς -«Γουάιτι»- Μπάλγκερ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 21:06

Νεκρός βρέθηκε λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του σε ομοσπονδιακή φυλακή ο διαβόητος γκάνγκστερ της Βοστόνης Τζέιμς -«Γουάιτι»- Μπάλγκερ.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην Boston Globe, ο Μπάλγκερ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στη φυλακή, ενώ τις έρευνες ανέλαβε το FBI.

Τον Αύγουστο του 2013 είχε καταδικαστεί για 11 δολοφονίες -μεταξύ άλλων κατηγοριών, που περιελάμβαναν και απάτες- σε δισ. ισόβια και 5 χρόνια.

Ο Μπάλγκερ είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τη φυλακή. Είχε σκοτώσει πιθανούς μάρτυρες, εκμεταλλεύτηκε διεφθαρμένους αστυνομικούς, ενώ έζησε σαν φυγάς για 16 χρόνια.

Όπως γράφει το Reuters, όλα τελείωσαν όταν μία πρώην βασίλισσα ομορφιάς της Ισλανδίας έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου ζούσε με τη σύντροφό του, τον Ιούνιο του 2011.

Ο Μπάλγκερ και η συμμορία του δρούσαν για περισσότερες από δύο δεκαετίες στην περιοχή Ιρλανδών στη νότια Βοστώνη, με μία πλειάδα δραστηριοτήτων, που περιελάμβανε από τοκογλυφία, εκβιασμούς και στοιχήματα, μέχρι διακίνηση ναρκωτικών και δολοφονίες. Μάλιστα, τα έκαναν όλα αυτά με τη σιωπηλή έγκριση πράκτορα του FBI, ο οποίος τους έκανε «πλάτες», αποσιωπώντας τα εγκλήματα του Μπάλγκερ, προκειμένου να παίρνει από αυτόν πληροφορίες για άλλους γκάνγκστερ.

Τον ενσάρκωσε ο Τζόνι Ντεπ

Πολλοί φοβούνταν τον Μπάλγκερ -που τον ενσάρκωσε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία «Black Mass» του 2015- γιατί ήταν οξύθυμος και βάναυσος. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στραγγάλισε δυο γυναίκες με τα χέρια του και βασάνισε έναν άνδρα για ώρες, προτού τον πυροβολήσει στο κεφάλι με πολυβόλο.

«Παίρναμε ό,τι θέλαμε. Βγάζαμε εκατομμύρια με εκβιασμούς, τοκογλυφία και προστασία. Και αν κάποιος μας κάρφωνε, τον σκοτώναμε. Δεν ήμασταν καλοί τύπου», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Κέβιν Γουίκς, πρώην «υπαρχηγός» του Μπάλγκερ, που τελικά κατέθεσε εναντίον του.

Ο Μπάλγκερ γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2919 και μεγάλωσε στη νότια Βοστώνη. Τον αποκαλούσαν «Γουάιτι» εξαιτίας των ξανθών μαλλιών του, αλλά λέγεται ότι απεχθανόταν αυτό το παρατσούκλι και προτιμούσε να τον λένε «Τζίμι». Στην εφηβεία του μπήκε στη συμμορία The Shamrocks, συνελήφθη για επίθεση και ένοπλη ληστεία και κατέληξε στο αναμορφωτήριο.

Ηταν στη φυλακή από το 1956 έως το 1965 για ληστείες τραπεζών και μόλις αποφυλακίστηκε μπήκε στην ιρλανδική μαφία. Ανέβηκε σταδιακά τις «βαθμίδες», επέζησε από τον «εμφύλιο» στην ιρλανδική μαφία και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 είχε γίνει ηγετική φυσιογνωμία του υπόκοσμου της Βοστώνης.

«Βαθύ λαρύγγι» στο FBI

Η καριέρα του «απογειώθηκε» χάρη στη σχέση του με τον πράκτορα του FBI Τζον Κόνολι, τον οποίο ο Μπάλγκερ ήξερε από τότε που ήταν παιδιά. Ο Κόνολι είχε αναλάβει να παίρνει πληροφορίες από εκείνον και ο Μπάλγκερ τού έδινε αυτές που βοηθούσαν το FBI να κυνηγήσει την ιταλική μαφία, αλλά και ντόπιους εγκληματίες. Σε αντάλλαγμα, ο Κόνολι τον ενημέρωνε για έρευνες. Οταν αποσύρθηκε από το FBI, ο Κόνολι προειδοποίησε τον Μπάλγκερ για επερχόμενη απαγγελία κατηγορίας και ο μαφιόζος το έσκασε. Τελικά, ο Κόνολι καταδικάστηκε το 2008 για δωροληψία, απάτες και τον ρόλο του στη δολοφονία λογιστή που ο Μπάλγκερ φοβόταν ότι θα καταθέσει εναντίον του.

Οταν το έσκασε, ο Μπάλγκερ πήρε αρχικά μαζί του την επί 30ετίας σύντροφό του Τερέσα Στάνλεϊ. Ομως, λίγες εβδομάδες αργότερα εκείνη ήθελε να γυρίσει σπίτι της και εκείνος την άφησε στη Βοστώνη και πήρε μία άλλη από τις συντρόφους του, την Κάθριν Κρέιγκ, που έμενε μαζί του στη Σάντα Μόνικα μέχρι τη σύλληψή του.

Ομως, μία από τις γειτόνισσές τους, η Αννα Μπιορνσντοτίρ ήταν εκείνη που οδήγησε στη σύλληψή του. Πρώην ηθοποιός και Μις Ισλανδία το 1974, έβλεπε στις ειδήσεις ρεπορτάζ για το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπάλγκερ, όταν τον αναγνώρισε και ενημέρωσε το FBI, κερδίζοντας την αμοιβή των 2 εκατ. δολαρίων.

Στους τοίχους τού διαμερίσματός του βρέθηκαν κρυμμένα πάνω από 800.000 δολάρια και πολλά όπλα. Η Κρέιγκ επίσης κατέληξε στη φυλακή, καθώς καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 δολαρίων επειδή τον βοήθησε να διαφύγει τη σύλληψη.

Τώρα, απομένει να διακριβωθεί η αιτία του θανάτου του -ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για δολοφονία- αν και για πολλούς δεν έχει, πια, σημασία. Το βέβαιο είναι ότι τερματίστηκε η ζωή τού «Γουάιτι» Τζέιμς Μπάλγκερ, ενός διαβόητου κακοποιού για τον οποίο θα γραφτούν, μελλοντικά, πολλά βιβλία και θα γυριστούν άλλες τόσες κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Μπάλγκερ αρνιόταν ότι υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέβαλε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του, με το σκεπτικό ότι ο γκάνγκστερ δρούσε εν γνώσει των Αρχών. Την εποχή που ο ίδιος λήστευε τράπεζες και σκότωνε ανθρώπους, ο μικρότερος αδελφός του, Μπίλι, έχτιζε την πολιτική καριέρα του. Ήταν βουλευτής επί 35 χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της Γερουσίας της Μασαχουσέτης και κατόπιν πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2003, όταν έγινε γνωστό ότι οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον φυγόδικο αδελφό του και δεν το ανέφερε στις Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...