Η κορυφαία επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν | Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

ΠΟΥ για μετάλλαξη Ομικρον: «Μην πανικοβάλλεστε»

Η κορυφαία επιστήμονας του Οργανισμού, Σούμια Σουαμινάθαν τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο ικανή να αποφύγει τα εμβόλια
Protagon Team

Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί τονίζει ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας σε συνέδριο την Παρασκευή, η κορυφαία επιστήμονας του Οργανισμού, Σούμια Σουαμινάθαν, είπε ότι η κατάσταση είναι πλέον πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 40 χώρες. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο ικανή να αποφύγει τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το BBC, τα πρώιμα δεδομένα που αναφέρθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Αφρική -όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή- υποδηλώνουν ότι η Όμικρον μπορεί να αποφύγει την ανοσία στον κορονοϊό, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εν λόγω εκτίμηση δεν είναι οριστική.

Η δόκτωρ Σουαμινάθαν ανέφερε στο συνέδριο του Reuters NEXT ότι η παραλλαγή εμφανίζει «υψηλή μεταδοτικότητα», επικαλούμενη τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, και τόνισε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως – αν και αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η Δέλτα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 99% των περιπτώσεων παγκοσμίως, πρόσθεσε.

«Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, όχι να πανικοβληθούμε διότι βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει επί του παρόντος «πολύ αποτελεσματικά εμβόλια» κατά της Covid-19 και θα πρέπει να εστιάσουμε στην ευρύτερη διανομή τους. Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αλλαγή των εμβολίων ώστε να προσαρμοστούν στη νέα μετάλλαξη.