780
Μετά τον Σόρος, παραλήπτες ύποπτων δεμάτων η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα | φωτ. αρχείου

Γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ για τα «ύποπτα δέματα» σε πολιτικούς

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 17:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2018, 21:10
Μετά τον Σόρος, παραλήπτες ύποπτων δεμάτων η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα
|φωτ. αρχείου

Γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ για τα «ύποπτα δέματα» σε πολιτικούς

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 17:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/10/2018, 21:10

Διαστάσεις λαμβάνει στις ΗΠΑ η υπόθεση με τα «ύποπτα δέματα» που αρχικώς είχαν εντοπιστεί να έχουν ως παραλήπτες τον Μπαράκ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον και το CNN, ένα 24ωρο μετά το εξίσου «ύποπτο πακέτο» που είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από αστυνομικές και δημοσιογραφικές πηγές των ΗΠΑ, ανάλογα «ύποπτα πακέτα» (πιθανότατα βόμβες) έλαβαν και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επί Ομπάμα, Ερικ Χόλντερ, και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

«Προεκλογική η τρομοκρατία»

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία κατήγγειλε την Τετάρτη τις «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας»: «Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» έγραψε ο Μιτς ΜακΚόνελ σε ένα δελτίο Τύπου με το οποίο ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

Ο ΜακΚόνελ καταδίκασε την αποστολή αυτών των δεμάτων τονίζοντας τη χρονική συγκυρία, αφού εστάλησαν «λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου». Και υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα».

Φρούριο η Νέα Υόρκη

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάσιο μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε στον ουρανοξύστη Time Warner Center, όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο δέμα στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι υπήρξε «πρόθεση κάποιων να τρομοκρατήσουν την πόλη». Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα

Το γραφείο μιας γερουσιαστού των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας εκκενώθηκε πριν από λίγο αφού εντοπίστηκαν και εκεί «ύποπτα δέματα». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Χάρις, τα δέματα αυτά δεν έγραφαν ως παραλήπτη τη Χάρις ή κάποιο άλλο πρόσωπο στο γραφείο της. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και ένα ύποπτο δέμα που απεστάλη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.

Ο τελευταίος μέχρι στιγμής παραλήπτης τέτοιου πακέτου, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, δήλωσε ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν βρεθούν περισσότερα «ύποπτα δέματα».

«Να παραμείνουμε ενωμένοι»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διανύουν μια «περίοδο αναταράξεων».

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, περίοδος βαθιών διχασμών, και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου πήγε για να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένειά της είναι καλά.

«Πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα»

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο μίλησε για μια «οδυνηρή» περίοδο στην αμερικανική ιστορία. «Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πολίτες νιώθουν πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα, είναι περίοδος οδυνηρή, όμως θα περάσει».

Διαβάστε τι προηγήθηκε

Τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων με παραλήπτες τον Μπαράκ Ομπάμα και την  Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δύο μόλις ημέρες μετά το πακέτο που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος σε προάστιο της Νέας Υόρκης.

Όπως διευκρινίζεται το ένα από τα δέματα είχε παραλήπτη την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη οικία των Κλίντον στην κομητεία του Γουέτσεστερ, και εντοπίστηκε στις 23/10, ενώ το δεύτερο τον τέως πρόεδρο Ομπάμα και εντοπίστηκε από μέλη της Υπηρεσίας στην Ουάσιγνκτον.

Αμφότερα τα πακέτα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους ρουτίνας που γίνονται από την Υπηρεσία και αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ κανένα δεν έφθασε στον προορισμό του, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, το πακέτο που βρέθηκε στην οικία των Κλίντον, είναι παρόμοιο με το πακέτο-βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε γραμματοκιβώτιο έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος στις αρχές της εβδομάδας.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστό ότι για τον ίδιο λόγο (εντοπισμό ύποπτου δέματος) εκκενώθηκε το  Time Warner Center στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ειδησεογραφικού δικτύου CNN. Μετά την εκκένωση το δίκτυο συνέχιζε να εκπέμπει μέσω των εγκαταστάσεών του στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το CNN, έχει εντοπιστεί και τρίτο πακέτο με τελικό προορισμό τον Λευκό Οίκο, αν και η πληροφορία προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

Αμεση ήταν η καταδίκη της απειλητικής ενέργειας,με στόχο την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα, από τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για τρομερές πράξεις, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης, τόνισε η εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ, διαβεβαιώνονας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευθεί κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς» αποστολείς των δεμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...