801
O Χουάν Γκουαϊντό μιλά σε υποστηρικτές του στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Βενεζουέλα: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2019, 11:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/05/2019 20:02
O Χουάν Γκουαϊντό μιλά σε υποστηρικτές του στο Καράκας
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Βενεζουέλα: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2019, 11:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/05/2019 20:02

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν και πάλι στους δρόμους διαφόρων πόλεων της Βενεζουέλας, σε ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων κατά του Μαδούρο και της κυβέρνησής του, λίγες μόνο ώρες μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊντό οι Βενεζουελάνοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον καθεστώς Μαδούρο.

Με βάση τις δηλώσεις του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου, Χουάν Γκουαϊντό, η «Επιχείρηση Ελευθερία» που ξεκίνησε εχθές αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα.

Και αυτό τη στιγμή που ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει ότι απέτυχε «το πραξικόπημα», προαναγγέλλοντας μάλιστα και διώξεις έχοντας, όπως υποστηρίζει, το στρατό με το μέρος του.

Ενώ ο Μαδούρο δηλώνει ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος του Γκαϊντό και των ΗΠΑ δεν προχώρησε», οι οδομαχίες στο Καράκας συνεχίζονται

Ειδικότερα, μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την έκκληση του Χουάν Γκουαϊντό για εμπλοκή του στρατού με σκοπό την απομάκρυνση του από την προεδρία, ο Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊντό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπευθύνων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊντό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Σύμφωνα με το bbc, για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην (δημόσια) ειρήνη», συνέχισε.

Στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊντό περιστοιχισμένοι από διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας

Κατά τον Μαδούρο, οι στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», είπε.

«Ετοιμος να διαφύγει στην Κούβα ο Μαδούρο»

Να διαφύγει στην Κούβα σκόπευε ο Νικολάς Μαδούρο, σε περίπτωση που το πραξικόπημα της αντιπολίτευσης θα είχε επιτυχία.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Μάικ Πομπέο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαν ένα αεροπλάνο στο αεροδιάδρομο. Ετοιμαζόταν να διαφύγει το πρωί (της Τρίτης). Οι Ρώσοι του συνέστησαν να μείνει».

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική κυβέρνηση το σχέδιο διαφυγής Μαδούρο είχε τη σύμφωνη γνώμη των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησής του, σχέδιο που την τελευταία στιγμή εγκαταλείφθηκε.

Διαδηλωτές κατά του Μαδούρο στο Καράκας

Από την πλευρά του, ο αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (…) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (…) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε.

«Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να κάμψει το ηθικό του στρατού της Βενεζουέλας και τώρα κάνει χρήση ψευδών ειδήσεων, ως μέρος του πολέμου της πληροφόρησης» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα σε δήλωσή της στο CNN.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο, Χόρχε Αρεάζα που σχολίασε στο twtter: «Να επινοείτε fake news είναι ένας πολύ θλιβερός τρόπος να δεχτείτε πως το πραξικόπημα που υποστηρίξατε απέτυχε… για μια ακόμη φορά. Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στην αμερικανική κυβέρνηση». Ο Αρεάζα προσέθετε στο tweet του ένα hashtag που έλεγε: «Τραμπ κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα».

«Nα συνεχιστούν και σήμερα οι διαδηλώσεις»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Χουάν Γκουαϊντό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν και σήμερα Τετάρτη οι κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και οπαδών του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην “Επιχείρηση Ελευθερία”. Αύριο [σ.σ. σήμερα], 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (…). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊντό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...