550
|

Ξανά σε αναβρασμό το Φέργκιουσον

Avatar protagon.import 25 Νοεμβρίου 2014, 09:36

Ξανά σε αναβρασμό το Φέργκιουσον

Avatar protagon.import 25 Νοεμβρίου 2014, 09:36

Το δικαστήριο του Σεντ Λιούις αποφάσισε να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα Μπομπ ΜακΚάλοχ «Κατέληξαν ότι δεν υπάρχει πιθανή αιτία για να ασκηθούν οποιεσδήποτε διώξεις εναντίον του αξιωματικού Ουίλσον», ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του ισχυρίζονται ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ βρισκόμενος σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του. Ο ίδιος ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η υποστήριξή σας είναι εκπληκτική και ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τόσοι άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν μου στάθηκαν με αυτόν τον τρόπο».

Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν δήλωσε βαθιά απογοήτευση που ο δολοφόνος του παιδιού τους δεν θα τιμωρηθεί και απεύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές».

Ωστόσο, στο άκουσμα της απόφασης, οι διαδηλωτές αντέδρασαν όπως ακριβώς φοβόντουσαν οι Αρχές. Περιπολικά πυρπολήθηκαν, κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μαγαζιά λεηλατήθηκαν και το κλίμα των ημερών μετά τον θάνατο του Μπράουν είχε επιστρέψει μέσα σε μερικά λεπτά. Η πολιτεία του Μιζούρι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να γίνει επέμβαση της Εθνοφρουράς, μετά και τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Μα δεν ήταν μόνο η ένταση στο Φέργκιουσον, αντιδράσεις ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους. Πεζοί διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης για λίγη ώρα τη γέφυρα του Μπρούκλιν και τη γέφυρα του Μανχάταν.

Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.

Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει «κάποιοι Αμερικανοί θα θεωρήσουν ικανοποιητική την απόφαση, άλλοι θα απογοητευτούν ή ακόμη και θα εξοργιστούν, πράγμα κατανοητό, αλλά καλώ κι εγώ, όπως έχουν καλέσει κι οι γονείς του Μάικλ, όποιον πρόκειται να διαδηλώσει να το κάνει ειρηνικά. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το Φέργκιουσον, αλλά όλη την Αμερική. Τις περασμένες δεκαετίες κάναμε μεγάλα και σημαντικά βήματα προόδου ως έθνος, ειδικά όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις. Και πρώτος απ όλους το βίωσα εγώ». Προφανώς, δεν εισακούσθηκε και μένει να δούμε πώς και πότε θα επανέλθει ηρεμία στο Φέργκιουσον -κάτι που μοιάζει αδύνατον, αυτή τη στιγμή.

Δείτε live εικόνα από το Φέργκιουσον του Μιζούρι:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News