356
Παράθυρο με θέα τη λάβα από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα | REUTERS/Jon Nazca

Λα Πάλμα: Οι κάτοικοι απέναντι στην καταστροφή που προκάλεσε το ηφαίστειο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 19:32
Παράθυρο με θέα τη λάβα από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα
|REUTERS/Jon Nazca

Λα Πάλμα: Οι κάτοικοι απέναντι στην καταστροφή που προκάλεσε το ηφαίστειο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 19:32

Οι κάτοικοι της ισπανικής νήσου Λα Πάλμα προσπαθούν να διαχειριστούν την απόγνωση που προκάλεσε το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο έχει εκτοξεύσει ένα καταστροφικό κοκτέιλ τέφρας, καπνού και λάβας για πάνω από 10 ημέρες.

Η Κάρμεν Ροντρίγκεθ, η οποία έχασε το σπίτι της στο χωριό Τοντόκε, «πιάστηκε στον ύπνο» μπροστά στο ποτάμι λάβας που έρρεε.

«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι το ηφαίστειο θα έφθανε στο σπίτι μας, ποτέ», σημείωσε, ενώ θυμάται πώς έτρεξε να σώσει προσωπικά αντικείμενά της, την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης, προτού η λάβα σκεπάσει το σπίτι της.

Κάτοικος της περιοχής βλέπει την πορεία της λάβας από το μπαλκόνι του σπιτιού της

«Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι και δυσκολίες, είχε σχηματιστεί ουρά. Ευτυχώς, καταφέραμε να πάρουμε το πλυντήριο, το ψυγείο και ένα κουζινάκι που είχα πρόσφατα αγοράσει».

«Το μόνο που ζήτησα ήταν να μας δώσουν ένα μέρος να μείνουμε, να μας δώσουν ένα κατοικήσιμο σπίτι, τίποτα περισσότερο», συμπλήρωσε.

Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις κατοικίες τους, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Αφότου εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο κατέστρεψε πάνω από 800 κτίρια, όπως και καλλιέργειες μπανάνας, δρόμους και άλλες υποδομές.

Η λάβα έφτασε στη θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου

«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα ζούμε χειρότερες ημέρες σε σχέση με την εποχή της Covid-19, η οποία ήταν ήδη εξωπραγματική», λέει η ολλανδικής υπηκοότητας Έμιλι Σβέερτς, η οποία ζει στο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων τα τελευταία έξι χρόνια.

«Πραγματικά πίστευα πως αυτό θα ήταν ο παράδεισός μου», σημείωσε, σε δηλώσεις που έκανε από το κοσμηματοπωλείο που διατηρεί στο Ταζακόρτε, μια μικρή παράκτια πόλη, την οποία σάρωσε η λάβα στο πέρασμά της, κατευθυνόμενη προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας σπίτια και αγροκτήματα.

Ρέοντας προς τις ακτές για σχεδόν 10 ημέρες, η λάβα έφθασε στον ωκεανό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ένα χιλιόμετρο δυτικά της Ταζακόρτε και δημιούργησε μια βραχώδη προεξοχή πλάτους 500 μέτρων.

Παρά τους φόβους ότι η λάβα θα εξέλυε τοξικά αέρια μόλις άγγιζε τη θάλασσα, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο αέρας είναι καθαρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...