411
Κάτοικοι της περιοχής κοιτούν με αγωνία φωτογραφίες των θυμάτων έξω από το νεκροτομείο για να βρουν τους συγγενείς τους | REUTERS

Ιράκ: Οργή για τους 100 νεκρούς από τη βύθιση υπερφορτωμένου πλοίου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 13:49
Κάτοικοι της περιοχής κοιτούν με αγωνία φωτογραφίες των θυμάτων έξω από το νεκροτομείο για να βρουν τους συγγενείς τους
|REUTERS

Ιράκ: Οργή για τους 100 νεκρούς από τη βύθιση υπερφορτωμένου πλοίου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 13:49

Η οργή ξεχειλίζει σήμερα στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ μετά τον θάνατο 100 ανθρώπων σε ναυάγιο υπερφορτωμένου πορθμείου, με τους Ιρακινούς να ζητούν να πέσει άπλετο φως στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που βύθισε στο πένθος μια πόλη που έχει ήδη καταστραφεί από τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών,

Τα θύματα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν βγει για να γιορτάσουν το Νεβρόζ, το νέο περσικό έτος, και τη Γιορτή των Μητέρων, όταν το φέρι μποτ στο οποίο επέβαιναν για να μεταβούν σε ένα κέντρο αναψυχής, ανατράπηκε στον ποταμό Τίγρη.

Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στο Ιράκ εδώ και χρόνια.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε προσευχή στο σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, ενώ οι αρχές της χώρας έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Τρεις άντρες βγάζουν από τον ποταμό ένα από τα θύματα

Εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της Μοσούλης συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Τίγρη για να εκφράσουν την οργή τους φωνάζοντας: «Η διαφθορά μάς σκοτώνει» και «Δεν θα σιωπήσουμε».

Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στο πορθμείο επέβαιναν πάρα πολλοί άνθρωποι, ενώ τονίζουν ότι δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί η επιβίβαση τόσων πολλών.

«Ποιος είναι υπεύθυνος;», έγραφε ένα πανό που κρατούσε διαδηλωτής, την ώρα που πλήθος ανθρώπων επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αξιωματούχους στο σημείο, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Μοσούλης και ο ιρακινός πρόεδρος Μπάρχαμ Σάλεχ.

Την Πέμπτη, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης εξήγησε ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του πλοίου και της υψηλής στάθμης των νερών του Τίγρη εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Το σημείο όπου βυθίστηκε το πλοιάριο

Βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του τουριστικού κέντρου δείχνουν δεκάδες ανθρώπους στριμωγμένους στο πορθμείο. Στη συνέχεια φαίνεται το πλοίο να γέρνει από το βάρος του νερού το οποίο εισερχόταν σε αυτό από τη μία πλευρά μέχρι που τελικά ανατράπηκε εντελώς, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους στο νερό κάτω από το κήτος του.

Σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων πτωμάτων σε μια ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ η ιρακινή δικαιοσύνη ανακοίνωσε τη σύλληψη εννέα προσώπων αρμόδιων για τη διαχείριση του πορθμείου. Επίσης έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον του ιδιοκτήτη του πλοίου και του τουριστικού κέντρου.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Αντελ Αμπντελ Μάχντι ζήτησε τη δημοσιοποίηση σε λιγότερο από 24 ώρες μιας έκθεσης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, προτού συναντηθεί με επιζώντες, πυροσβέστες και αστυνομικούς που εξακολουθούν να εργάζονται.

«Πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η έκθεση να ρίξει φως στα αίτια του ναυαγίου», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...