333
Η Χέιλι στο βήμα του ΟΗΕ | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

ΗΠΑ: Οργάνωση κατήγγειλε «δώρα» που έλαβε η Νίκι Χέιλι πριν παραιτηθεί

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 22:49
Η Χέιλι στο βήμα του ΟΗΕ
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

ΗΠΑ: Οργάνωση κατήγγειλε «δώρα» που έλαβε η Νίκι Χέιλι πριν παραιτηθεί

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 22:49

Οργάνωση που προωθεί την ηθική στους κόλπους της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατήγγειλε, την παραμονή της παραίτησης της Νίκι Χέιλι, τα “μη αρμόζοντα” δώρα που έλαβε, σύμφωνα με την ίδια, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πολιτικός ανακοίνωσε την Τρίτη την αποχώρησή της από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας έκπληξη. Δεν έδωσε καμία εξήγηση παρά μόνο ότι ήθελε να κάνει «μια παύση», διαβεβαιώνοντας ότι δεν φιλοδοξεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τη Δευτέρα, σε μια επιστολή που εστάλη προς τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οργάνωση Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (Crew) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον σεβασμό που δείχνει, τελικά, η Χέιλι στους  «κανονισμούς που αφορούν τα δώρα εκ μέρους προσώπων εκτός της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Νίκι Χέιλι και ο σύζυγός της «αποδέχθηκαν, το 2017, επτά δωρεάν πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη από τρεις επιχειρηματίες της Νότιας Καρολίνας», της πολιτείας στην οποία διετέλεσε κυβερνήτης πριν από την ένταξή της στη διοίκηση Τραμπ. Το κόστος υπολογίζεται από το Crew σε «πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια».

«Η πρέσβειρα Χέιλι διαβεβαιώνει ότι κάθε πτήση πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από τους κανονισμούς για τα δώρα στη βάση των προσωπικών σχέσεων με τους δωρητές» επισήμανε η οργάνωση, η οποία, ωστόσο, εγείρει αμφιβολίες για τις δικαιολογίες της πολιτικού.

«Σε κάθε περίπτωση», «φαίνεται πως η Χέιλι δεν σεβάστηκε τις ηθικές αξίες αυτών των κανονισμών», κατήγγειλε.

«Η ίδια αποδέχθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, εισιτήρια για αγώνες μπάσκετ αξίας 19.558 δολαρίων», αναφέρει το Crew σε μια επιστολή στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Τον περασμένο χρόνο, η Νίκι Χέιλι δέχθηκε εισιτήρια μπάσκετ αξίας όσο ένα Toyota Corolla. Δέχθηκε πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη, που πιθανόν στοίχισαν πολύ ακριβότερα, όμως εκείνη υποτίμησε την αξία τους και δεν είναι απόλυτα σαφές εάν πρόσωπα ή οι εταιρείες τους κάλυψαν το κόστος» έγραψε σε ένα tweet το πρωί της Τετάρτης, τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης από τη Χέιλι, ο Γουόλτερ Σομπ, πρώην επικεφαλής για την κυβερνητική ηθική στους κόλπους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.