512
Φοιτητές στο campus του Χάρβαρντ | Shutterstock

Ιδρυσαν ένα ψεύτικο πανεπιστήμιο για να παγιδεύσουν μετανάστες φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 22:59
Φοιτητές στο campus του Χάρβαρντ
|Shutterstock

Ιδρυσαν ένα ψεύτικο πανεπιστήμιο για να παγιδεύσουν μετανάστες φοιτητές

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 22:59

Ένα πανεπιστήμιο-βιτρίνα με σκοπό τον εντοπισμό μεταναστών που θα προσπαθούσαν να μείνει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια έστησε το 2015 η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η «παγίδα» εξυφάνθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και απέδωσε καρπούς τέσσερα χρόνια αργότερα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο του Φάρμινγκτον, που βρίσκεται στο Μίσιγκαν προσφέροντας μια ευρεία γκάμα πτυχίων με «τυράκι» τα σχετικά χαμηλά δίδακτρα, για τα αμερικάνικα δεδομένα, κοντά στα 8.500 δολάρια το χρόνο (λιγότερα από 8.000 ευρώ).

Όπως σημειωνει η Guardian, στην πραγματικότητα υπήρχε μόνο η πρόσοψη του κτιρίου και οι αιτήσεις βασιζόντουσαν σε ένα ψεύτικο σάιτ.

Ο «πρύτανης» του Πανεπιστημίου, του οποίου η σελίδα στο LinkedIn εξακολουθεί να είναι ενεργή, έστελνε email στους σπουδαστές, περιγράφοντας το Φάρμινγκτον ως «εθνικά διαπιστευμένο ίδρυμα, εξουσιοδοτημένο για εγγραφές ξένων φοιτητών».

Στο πρώτο τρίμηνο φυσικά δεν διεξήχθη κανένα μάθημα, ωστόσο οι «φοιτητές» δεν παραπονέθηκαν σε κανέναν αφού απλά δεν είχαν σκοπό να σπουδάσουν στις ΗΠΑ, αλλά να καταφέρουν να μείνουν στο αμερικανικό έδαφος χωρίς να χρειαστεί να εκδώσουν άλλη βίζα.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου πως ο ιστότοπος του «πανεπιστημίου» δεν λειτουργεί πια

Μετά από τέσσερα χρόνια λοιπόν, έγιναν οι πρώτες συλλήψεις από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE).

Και ήταν πολλές: συνολικά 161 άτομα, όλοι τους αλλοδαποί, συνελήφθησαν τον περασμένο Ιανουάριο και κρατούνται από τις αμερικάνικες αρχές.

Από τους 161, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ινδοί, οι οκτώ ενήργησαν ως υπεύθυνοι πρόσληψης και κατηγορήθηκαν για «απάτη βίζας» και για φιλοξενία αλλοδαπών προκειμένου να κερδοσκοπήσουν στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Οι συγκεκριμένοι πίστευαν ότι βρήκαν την κότα που κάνει τα… χρυσά αυγά, αλλά δεν γνώριζαν ότι πίσω από το ψεύτικο πανεπιστήμιο βρισκόταν το υπουργείο.

Φυσικά, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων δηλώνουν αθώοι.

Για το λόγο αυτό και το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραβίς Κουμάρ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ειδικού αριθμού τηλεφώνου επικοινωνίας και παράλληλα συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση για την απελευθέρωσή τους.

«Η πελάτης μου είναι απλά μια γυναίκα από την Παλαιστίνη που θέλησε να έρθει στις ΗΠΑ σε αναζήτηση της μάθησης και μιας καλύτερης ζωής. Δεν είναι βδέλλα του συστήματος», τόνισε ο Αμερ Ζαρ, δικηγόρος της 29χρονης Νατζίλα Κριμ Μουσάρσα.

Ωστόσο, η ICE ισχυρίζεται ότι κάθε ένας από τους περισσότερους από 600 εγγεγραμμένους στο Πανεπιστήμιο του Φάρμινγκτον ήξερε ότι δεν θα σπούδαζε σε πραγματικό πανεπιστήμιο.

«Η πρόθεσή τους ήταν να διατηρήσουν δόλια τη βίζα και να αποκτήσουν άδεια εργασίας», ανέφερε το κατηγορητήριο.

Όπως σημειώνουν διάφοροι νομικοί, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά στο κατηγορητήριο που θα απαγγελθεί στους οκτώ που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες και στους υπολοίπους, και εκεί υπάρχει μια ελπίδα πως τελικά θα αθωωθούν.

Ωστόσο, ακόμη όλα είναι ρευστά.

«Όλοι μας πέσαμε από τα σύννεφα. Κάνεις δεν ενημέρωσε την πελάτισσα μου πως το πανεπιστήμιο δεν υπήρχε καν», καταλήγει ο Ζαρ.

Αυτό δεν είναι το πρώτο πανεπιστημιακό πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε από την υπηρεσία ICE.

Το 2016, η ICE ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο του Northern New Jersey δεν ήταν νόμιμο και οι μόνοι υπάλληλοί του ήταν μυστικοί πράκτορες.

Και τότε, η κυβέρνηση επέμεινε ότι περισσότεροι από 1.000 σπουδαστές γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε απάτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...