418
|

Η πρωτοβουλία του REFUGEES WELCOME έρχεται στην Ελλάδα

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 7 Οκτωβρίου 2015, 18:51

Η πρωτοβουλία του REFUGEES WELCOME έρχεται στην Ελλάδα

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 7 Οκτωβρίου 2015, 18:51

Το Refugees Welcome είναι μία διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Γερμανία (Βερολίνο) το 2014, και αργότερα στην Αυστρία και στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλαισίου υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων. 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκινά τη δράση της και στην Ελλάδα και στόχος της είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πρόσφυγες σε μια ανοιχτή κοινωνία όπου η αλληλεγγύη και η υποδοχή είναι ο κανόνας.

Πρόκειται για μία νέα και τολμηρή, θα έλεγα, πρωτοβουλία. Νέα, γιατί για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, και τολμηρή γιατί δεν έχουμε στη χώρα μας σημαντικό ιστορικό της σχετικής κουλτούρας και νοοτροπίας που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι έλληνες πολίτες έδωσαν και δίνουν σημαντικά δείγματα αλληλεγγύης και βοήθειας προς συνανθρώπους που τη χρειάζονται τα τελευταία χρόνια με μια σειρά πρωτοβουλίες όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, η δωρεάν προσφορά φαγητού, τα σχετικά καλάθια στα σούπερ μάρκετ, η δωρεά ρουχισμού, κ.ά. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι πιο «δύσκολο» μια και πρόκειται για τη φιλοξενία στο σπίτι μας ενός/μιας ξένου/ης με προέλευση άλλη χώρα.

Η όλη προσπάθεια φαίνεται πολύ καλά πλαισιωμένη και οργανωμένη. Μία ομάδα τεσσάρων νέων με πλούσια βιογραφικά και εμπειρία σε θέματα  εθελοντισμού αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος. Πέρα από την ομάδα αυτή, και για κάθε περίπτωση φιλοξενίας ξένου πρόσφυγα, ορίζεται και ένας “buddy”, δηλαδή ένας ενδιάμεσος που θα αναλαμβάνει τα τρέχοντα θέματα της φιλοξενίας και τα τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν. Βασικός κανόνας και προϋπόθεση φιλοξενίας είναι  ο φιλοξενούμενος να διαθέτει δικό του χώρο-δωμάτιο. Αν και η οργάνωση δεν καλύπτει το σύνολο ή μέρος του ενοικίου που αναλογεί στον φιλοξενούμενο, υπάρχουν άλλες εθελοντικές οργανώσεις που μπορούν να καλύψουν τα έξοδα αυτά. Ελάχιστη χρονική διάρκεια φιλοξενίας είναι ο ένας μήνας 

Πριν από (αρκετές) δεκαετίες είχα μία ανάλογη προσωπική εμπειρία. Την πρώτη μου χρονιά στο Παρίσι ως μεταπτυχιακός φοιτητής μη έχοντας βρει θέση στην πανεπιστημιούπολη, απευθύνθηκα στο σχετικό γραφείο του πανεπιστημίου το οποίο μου πρότεινε να νοικιάσω ένα δωμάτιο σε ένα τριάρι διαμέρισμα ενός ζευγαριού ηλικιωμένων πολωνο-εβραϊκής καταγωγής. Οι ιδιοκτήτες μου υπήρξαν άψογοι και διακριτικοί σε όλο το διάστημα της εννεάμηνης παραμονής μου στο διαμέρισμά τους.     

Λεπτομέρειες για την όλη πρωτοβουλία, τις διαδικασίες, τις συχνές ερωτήσεις και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν στο πολύ καλά οργανωμένο site.

Η ομάδα του Refugees Welcome οργανώνει Συνάντηση Γνωριμίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, από τις 18.00 έως τις 20.00, στη στέγη «ΣυνΑθηνά», στην πλατεία Βαρβακείου, οδός Αθηνάς, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά.  Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους και όλες όσους/όσες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της πρωτοβουλίας.