468
|

Η Γαλλία τιμά τους νεκρούς της

Avatar protagon.import 27 Νοεμβρίου 2015, 18:45

Η Γαλλία τιμά τους νεκρούς της

Avatar protagon.import 27 Νοεμβρίου 2015, 18:45

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε το κάλεσμα κι οι πολίτες της χώρας του ανταποκρίθηκαν με τον πλέον θεαματικό τρόπο.

Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε όλο τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να τιμήσει τα 130 θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι. Ετσι κι έγινε. Το σκούρο μπλε, το λευκό και το κόκκινο, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, δηλαδή, έντυσαν το Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό και όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.

Η επίσημη πολιτεία διοργάνωσε τελετή στο Μέγαρο των Απομάχων (γι' αυτό και το #Invalides σήμερα σε Twitter και Facebook), στο κέντρο του Παρισιού, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει «παρών» και να εκφωνεί έναν από τους συγκλονιστικότερους λόγους που έχει εκφωνήσει ποτέ. Μάλιστα, ήταν τέτοια η συγκίνηση στο ακροατήριο, που ακόμη και ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της χώρας, βούρκωσε. Η κίνηση του Ολάντ να καθήσει μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων σχολιάστηκε θετικά από τα media. Και δεν ήταν και λίγοι, ήταν πάνω από 1.000 οι συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό της 13ης Νοεμβρίου.

«Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, αυτή την ημέρα δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Η Γαλλία χτυπήθηκε δυνατά από μία πράξη πολέμου που σχεδιάστηκε από μακριά. Ολόκληρο  το γαλλικό έθνος θρηνεί τα θύματα. Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτό τον φανατικό στρατό που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Aυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες, ήταν η νεολαία της Γαλλίας. Τι θέλουν οι τρομοκράτες; Nα μας χωρίσουν; Θα αποτύχουν γιατί αυτοί είναι η οσμή του θανάτου, όμως εμείς αγαπάμε τη ζωή. Γνωρίζουμε τον εχθρό. Είναι το μίσος. Αυτό που σκότωσε στο Μπαμάκο του Μάλι, στο Παρίσι. Εκατόν τριάντα ονόματα, 130 αθώες ζωές, 130 χαμόγελα που δεν θα ακούσουμε ποτέ ξανά. Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μπορούμε να βασιστούμε στον στρατό μας, στους αστυνομικούς, στο γαλλικό κοινοβούλιο -με την υιοθέτηση μέτρων που διασφαλίζουν την άμυνα της χώρας- και, κυρίως, να βασιστούμε σε κάθε Γαλλίδα, σε κάθε Γάλλο», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. «Παρών» είπε και ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος της χώρας, αλλά και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, όπως κι ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας.

Ωστόσο, το… κλου της ημέρας ήταν αλλού.

Οι Γάλλοι κατάφεραν με έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνουν πράξη όσα ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ. Κι αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από το να φορέσουν όλοι τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Τα όσα συνέλαβε, όμως, ο φωτογραφικός φακός αποδεικνύουν πως η αισθητική είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει εντελώς την οπτική που βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος ένα γεγονός. Σημαίες, πουκάμισα, κεράκια, ακόμη και σουτιέν. Αυτά και άλλα πολλά βρέθηκαν σε μπαλκόνια σπιτιών σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις.

Δείτε χαρακτηριστικά:

(photos: Reuters)

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News