202
Οι αντι-Brexit διαμαρτυρίες συνεχίζονται έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο | REUTERS/Hannah McKay

Guardian: Eκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 18:47
Οι αντι-Brexit διαμαρτυρίες συνεχίζονται έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Hannah McKay

Guardian: Eκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 18:47

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα -από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας- τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για το Brexit, προτρέποντας τον διαμεσολαβητή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να καταλήξει σε μια συμφωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Καθώς απομένουν 200 ημέρες μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα συστήσουν στον Μπαρνιέ να εργαστεί πάνω στις καλύτερες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Μέι, το λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς». Θα επιμείνουν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση για το ζήτημα των «σκληρών συνόρων» στην Ιρλανδία, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο.

Η «ειδική» σύνοδος που θα ακολουθήσει, πιθανότατα στις 13 Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να καταλήξουν στους όρους μιας πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την ασφάλεια, την αλιεία, την αεροπλοΐα και άλλα ζητήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι αναμένεται μια τέτοια ανακοίνωση, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.