276
Βαθμοφόρος του αμερικανικού στρατού στέκεται προσοχή μπροστά στον αμερικανό πρόεδρο | REUTERS/Carlos Barria

Για το 2019 μεταφέρεται η (πανάκριβη) παρέλαση που επιθυμεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 23:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2018, 07:25
Βαθμοφόρος του αμερικανικού στρατού στέκεται προσοχή μπροστά στον αμερικανό πρόεδρο
|REUTERS/Carlos Barria

Για το 2019 μεταφέρεται η (πανάκριβη) παρέλαση που επιθυμεί ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 23:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2018, 07:25

Η στρατιωτική παρέλαση που επιθυμούσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και προγραμματιζόταν να γίνει στις 10 Νοεμβρίου τελικά ανεβλήθη και πιθανόν θα γίνει το 2019, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Η -σπάνια για τα αμερικανικά δεδομένα- παρέλαση θα γινόταν για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φημολογείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε την ιδέα από την παρέλαση για την γαλλική εθνική εορτή που είδε

Νωρίτερα της Πέμπτη είχε αναφερθεί ότι η παρέλαση θα μπορούσε να στοιχίσει περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό δεν είχε εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και θα μπορούσε να αλλάξει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο να εξετάσει το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας παρέλασης για να τιμήσει τους αμερικανούς στρατιώτες, στα πρότυπα της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλης, την οποία παρακολούθησε στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου 2017, ως καλεσμένος του Εμανουέλ Μακρόν. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι η εκδήλωση αυτή θα στοίχιζε στους αμερικανούς φορολογουμένους 10-30 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με υπόμνημα του Πενταγώνου, που χρονολογείται από τον περασμένο Μάρτιο, στο επίκεντρο της παρέλασης θα βρεθεί η συμβολή του αμερικανικού στρατού στην ιστορία των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την Αμερικανική Επανάσταση. Οι επικριτές του σχεδίου διαμαρτύρονται για τη δαπανηρή επίδειξη, σε μια περίοδο που το Πεντάγωνο αγωνίζεται για να καλύψει τα έξοδα εκπαίδευσης και στήριξης του προσωπικού του.

Μολονότι σε άλλες χώρες οργανώνονται συχνά στρατιωτικές παρελάσεις, σε ανάμνηση πολεμικών επιτυχιών ή για την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος, στις ΗΠΑ είναι γενικά πολύ σπάνιες. Το 1991, άρματα και χιλιάδες στρατιώτες παρέλασαν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την εκδίωξη των στρατευμάτων του Ιράκ από το Κουβέιτ, στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.