259
Οι διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των προφυλακισμένων είναι καθημερινό γεγονός στην Καταλονία | REUTERS/Yves Herman

Για τη Διεθνή Αμνηστία οι καταλανοί αξιωματούχοι «δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 17:34
Οι διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των προφυλακισμένων είναι καθημερινό γεγονός στην Καταλονία
|REUTERS/Yves Herman

Για τη Διεθνή Αμνηστία οι καταλανοί αξιωματούχοι «δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2017, 17:34

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως οι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κρατούμενοι συνείδησης» επειδή «κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», ανακοίνωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατουμένους» τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης από τη Μαδρίτη καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία προφυλακίσθηκαν αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες κυρίως για εξέγερση, αποσχιστικές δραστηριότητες και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, καθώς και τους δύο επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων που επίσης προφυλακίσθηκαν για αποσχιστική δράση.

Το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από το οποίο υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ζήτησαν στα κοινωνικά δίκτυα να πάρει θέση σχετικά με την τύχη αυτών των κρατουμένων, διευκρίνισε πως «δεν χρησιμοποιεί τον όρο πολιτικός κρατούμενος επειδή δεν υπάρχει διεθνής ορισμός γι’ αυτόν», αλλά καταφεύγει στον όρο «κρατούμενος συνείδησης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο όρος αυτός δεν ανταποκρίνεται στους κρατουμένους αυτονομιστές αξιωματούχους. «Δεν θεωρούμε τα μέλη της (καθαιρεθείσης καταλανικής) κυβέρνησης κρατούμενους συνείδησης επειδή κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», διευκρίνισε η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας πως δεν θεωρεί κρατουμένους συνείδησης ούτε τους δύο προφυλακισμένους επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων, τους Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ.

«Πιστεύουμε πως η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα ενδεχόμενα αδικήματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος ζήτησε πάντως να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο ηγέτες ενώσεων και να αποσυρθεί η κατηγορία της αποσχιστικής δράσης που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους.

Είτε οι φυλακισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας «είναι κρατούμενοι συνείδησης είτε όχι, η Διεθνής Αμνηστία ασχολείται με την περίπτωσή τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε «εγγυήσεις» ότι θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...