352
Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν ενθουσιάστηκαν στην ιδέα να δουν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόεδρο της Κομισιόν | EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

Γερμανία: η Ούρσουλα διαλύει τον «μεγάλο συνασπισμό»;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2019, 13:05
Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν ενθουσιάστηκαν στην ιδέα να δουν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόεδρο της Κομισιόν
|EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

Γερμανία: η Ούρσουλα διαλύει τον «μεγάλο συνασπισμό»;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2019, 13:05

Aν κάποιος πίστεψε ότι ο λευκός καπνός που βγήκε στις 2 Ιουλίου από τα θεσμικά τζάκια των Βρυξελλών έβγαλε και πάπες, γελάστηκε. Οι επιλογές της Ανγκελα Μέρκελ δεν της διευκόλυναν τη ζωή, όπως ίσως θεωρείται φυσιολογικό ότι συνέβη. Εγινε το ακριβώς αντίθετο.

Η πρόταση των 28 ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν ήταν οπωσδήποτε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Μα οι εκπλήξεις άλλους χαροποιούν και άλλους στενοχωρούν. Ετσι στο Βερολίνο πρoκλήθηκε αναστάτωση, σε σοβαρό βαθμό, όσον αφορά την τύχη του «μεγάλου συνασπισμού» εξουσίας του οποίου ηγείται η Μέρκελ ως καγκελάριος.

Η σχετική ψηφοφορία επικύρωσης της επιλογής Φον ντερ Λάιεν θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Ιουλίου. Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους. Αν δεν υπερψηφιστεί, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης θα προτείνουν κάποιον άλλον ή κάποιαν άλλη πολιτικό.

Το γερμανικό φύλο Die Welt έγραψε ότι πολλές φωνές διαμαρτυρίας υψώθηκαν εντός του γερμανικού συνασπισμού εξουσίας, κυρίως από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε την αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγέτης του κόμματος αντιδρά επίσης στην επιλογή της Φον ντερ Λάιεν, όπως και άλλα στελέχη του SPD.

Ενας από τους λόγους της απόρριψης της Φον ντερ Λάιεν από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών, ο σημαντικότερος μάλλον, είναι η έρευνα που διεξάγει μία κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή και αφορά αναθέσεις υποθέσεων του υπουργείου της σε ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα αυτή η έρευνα δεν θα διακοπεί ακόμη και αν η Φον ντερ Λάιεν υπερψηφιστεί και καταλάβει τον θώκο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην άλλη άκρη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές είναι προς το παρόν ευθυγραμμισμένοι με την απόφαση της Μέρκελ να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν η Φον ντερ Λάιεν , όμως η καγκελάριος αναμένει να ακούσει τα ανταλλάγματα που αργά ή γρήγορα οι δεξιοί του Νότου θα της ζητήσουν για τη συγκεκριμένη στήριξή τους.

Στα σύννεφα που πυκνώνουν για την κυβέρνηση του Βερολίνου προστίθεται και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Αμυνας. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι με επαρκή εμπειρία, λέει η Die Welt.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...